Sărbătoare cu gust dulce, în localitatea Svinița! Zona este unicul loc din România unde, de peste 500 de ani, rodesc smochinii, iar localnicii valorifică produsele din smochine în cadrul unui festival unic: Festivalul Smochinelor.
Arome gustoase de dulceață, muzică, distracție și peisaje splendide: așa a fost cea de-a XXV-a ediție a Festivalului Smochinelor. Turiștii au venit atât din țară, cât și de peste hotare. Cu toții au achiziționat produse din zemoasele fructe ale locului, la târgul producătorilor locali.
De asemenea, au fost organizate concursuri pentru mai bună dulceață si țuică de smochine din Svinița. De altfel, pe lângă țuică și dulceață, producătorii au avut o gamă variata de produse: gem, prăjituri, palincă, vin și vedeta târgului – coniacul de smochine.
„Este un eveniment cultural – gastronomic unic în România. Ne bucură faptul că au venit atâția turiști care să se bucure de acest fruct biblic – smochinul. Este vorba despre țuica, coniac, vin, gem, dulceață și produse dulci din smochine. Producătorii au înțeles importanța acestui fruct și își rotunjesc veniturile. Au venit turiști nu doar din România, ci de peste hotare și acest lucru ne bucură, pentru că ne facem cunoscută zona. Acum 15 ani, aveam 2 – 3 producători prezenți la eveniment, iar acum, am ajuns să avem 35 de producători locali, care își valorifică produsele. Pe de altă parte, prin acest festival, promovăm Clisura Dunării, care este una dintre cele mai frumoase zone din țară.”, declară primarul comunei Svinița, Nicolaie Curici.
„Am participat, alături de prefectul județului Mehedinți, Alin Isuf, deputatul Alin Chirilă, vicepreședintele Consiliului Județean Mehedinți, Ionică Negru, dar și mai mulți colegi consilieri și primari din județ, la invitația domnului primar Nicolae Curici, la cea de-a XXV-a ediție a Festivalului Smochinelor, organizat în comuna Svinița. Evenimentul, devenit deja o tradiție importantă în județul nostru, a fost, ca de fiecare dată, un prilej pentru a promova produsele locale din smochine, inclusiv delicioasa dulceață de smochine și țuica de smochine. De asemenea, festivalul este o ocazie excelentă de a sărbători tradițiile locale sârbești și portul popular specific zonei. Momentele artistice care au avut loc în cadrul evenimentului au fost apreciate de cei prezenți. Felicitări domnului primar Nicolae Curici pentru organizarea acestui festival deosebit, care a devenit nu doar o tradiție a comunei Svinița, ci și un adevărat brand al județului Mehedinți, în cadrul căruia dulceața de smochine se distinge ca un produs emblematic!”, declară, la rândul său, președintele Consiliului Județean Mehedinți, Aladin Georgescu.
În Svinița, trăiește o comunitate de etnici sârbi care păstrează cu sfințenie rețeta de pălincă de smochine, din moși – strămoși. În comună, sunt 15 hectare plantate cu smochini – plantă care crește doar în această zonă a județului. Țuica și dulceața de smochine sunt un brand al comunei. Cetățenii își rotunjesc veniturile de pe urma vânzării produselor făcute din smochine, în special la acest festival, la care turiști din întreaga țară.