Flăcările distrug case, gospodării și recoltele localnicilor din satul Schitul de Sus. Localitatea este izolată și ruptă de civilizație: drumurile nu sunt reabilitate (iar acest lucru îngreunează accesul și intervenția autospecialelor de pompieri), iar satul nu este racordat la apă, salvatorii și localnicii fiind nevoiți să care apă de la zeci de km distanță. În plus, comuna de care aparține satul Schitul de Sus (Izvoru Bârzii) nu are nici serviciu voluntar pentru situații de urgență. În lipsa acestui serviciu voluntar, localnicii sunt nevoiți să intervină, până la sosirea pompierilor, ei înșiși fără echipamente. Situația este cu atât mai gravă cu cât aceste evenimente au loc într-o comună condusă de nu mai puțin de 20 de ani de același primar, care nu a mișcat un deget pentru a schimba nivelul de trai al localnicilor. Comuna Izvoru Bârzii, deși este situată la doar câțiva km de reședința de județ, a rămas înțepenită în timp și este uitată complet de administrația locală, a cărei conducere nu face altceva decât să încaseze un salariu lunar, iar populația suferă în lipsa utilităților.
Astăzi, o casă a ars din temelii în satul Schitul de Sus. Imobilul era scos la vânzare și a fost cuprins de flăcările extinse de la vegetația uscată. În ciuda intervenției pompierilor și a localnicilor, casa s-a făcut scrum.
De altfel, sătenii din Schitul de Sus trăiesc sub teroarea focului clipă de clipă. Localnicii s-au mobilizat și luptă cot la cot cu pompierii, împotriva flăcărilor.
„Iadul este aici. Nu vreau să mai treacă nimeni prin ce am trecut noi. Nu am avut ce face: nici noi, nici pompierii. Flăcările ne-au înconjurat. Am casa la 50 de metri de foc. Mă tem pentru viețile oamenilor din tot satul, nu doar pentru a mea. Îmi e frică. Este vânt. Noi încercăm să controlăm extinderea focului. Noaptea, facem cu rândul: mergem pe rând să păzim focul. Cine poate să doarmă? ”, spune o localnică, printre lacrimi.
„Pericolul este foarte mare. Nu avem apă în Schitul de Sus. Ne-au adus apă niște băieți din Jidoștița. Au ars deja două case la noi în zonă. Focul a luat-o spre cimitir. Suntem disperați de două săptămâni. Vița – de – vie a ars, e distrusă. Ajunsese, azi-noapte, focul lângă gard. Nu e apă, iar acest lucru se resimte. Mai erau 10 metri și îmi lua casa foc.”, spune un alt localnic.
Un elicopter Black Hawk echipat cu sistemul Bambi Bucket, din cadrul Inspectoratului General de Aviație, acționează în zona localității Schitul de Sus, pentru îndepărtarea pericolului. De altfel, cadrele ISU intervin terestru. Autospecialele ISU aduc apă de la aproximativ 20 km distanță – din comuna Breznița – Ocol.
„La ora actuală, colegii mei lucrează pentru localizarea și lichidarea a cinci focare, care pot pune în pericol casele, gospodăriile și animalele. Lucrăm cu 5 autospeciale cu apă și spumă și 35 de subofițeri. Pericolul este îndepărtat, la ora actuală. Pagubele sunt neînsemnate la volumul de muncă și suprafața afectată. Ne dăm toată silința pentru a salva casele și gospodăriile. Luptăm cu flăcările, iar rafalele de vânt reprezintă un dezavantaj. Mutăm, în permanență, dispozitivele, astfel încât să protejăm cetățenii și gospodăriile. Alimentarea autospecialelor ISU Mehedinți și a celor care ne-au fost trimise în sprijin se face din localitatea Magheru, de la hidranții stradali – adică de la o distanță foarte mare de locul în care intervenim. Mulțumim localnicilor pentru că ne susțin și s-au mobilizat extraordinar!”, declară plutonier adjutant GABRIEL CHIRIȚĂ, din cadrul ISU Drobeta.
De altfel, două aeronave C-27J Spartan ale Forțelor Aeriene Române acționează pentru stingerea incendiilor de pădure manifestate în localitatea Podeni.