Mărturiile familiei bărbatului ucis de o bacterie luată din spital! Alte trei persoane și-au pierdut viața în condiții asemănătoare. Unitatea medicală a fost trimisă în judecată pentru ucidere din culpă.

Spitalul de Urgenţă din Drobeta Turnu Severin a fost trimis în judecată, de procurori, pentru ucidere din culpă. Conform informațiilor furnizate de Ministerul Public, acuzaţiile vizează infecţiile nosocomiale din spital, care ar fi provocat moartea unui pacient în urmă cu cinci ani. În acest sens, Parchetul de pe lângă Judecătoria Dobeta Turnu Severin efectuează cercetările într-un dosar de ucidere din culpă.

„Parchetul de pe lângă Judecătoria Dr. Tr. Severin a finalizat cercetările în dosarul nr. 2035/232/P/2019 având ca obiect săvârşirea infracţiunii de ucidere  din culpă. În fapt s-a reținut că, în cursul anului 2019 Spitalul Județean de Urgență Drobeta  Turnu Severin nu a luat măsurile corespunzătoare de identificare, raportare și înlăturare a  infecțiilor nosocomiale, contaminând mediul de spital cu microorganisme cu potențial nosocomial, ceea ce a dus la contaminarea cu Acinetobacter, multirezistent la antibiotice  (infecție nosocomială), a unui pacient, pacient care a decedat în cursul lunii aprilie 2019 în  urma complicațiilor medicale. În cauză s-a dispus trimiterea în judecată a inculpatului Spitalul Județean de Urgență  Drobeta Turnu Severin pentru săvârșirea infracțiunii de ucidere din culpă. Menţionăm că rechizitoriul, însoţit de dosarul cauzei, a fost trimis spre competentă  soluţionare Judecătoriei Drobeta Turnu Severin. Precizăm că măsurile dispuse în cauză reprezintă etape ale procesului penal, fiind  reglementate de Codul de procedură penală, care nu pot în niciun fel să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.”, transmite Lucian Răduică, prim-procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Drobeta Turnu Severin.

Bărbatul de 64 de ani a decedat pe data de 24 aprilie 2019, fiind internat în spital. Inițial, pacientul a ajuns la spital din cauza unei insuficiențe cardiace. Ulterior, ar fi contractat o infecție nosocomială (iar, între timp, a fost externat). Deoarece starea sa s-a înrăutățit, bărbatul a fost adus în comă la secția ATI, unde, două zile mai târziu, a decedat. Familia nu a stat cu mâinile în sân: a dat în judecată spitalul. Alți trei pacienți ar fi decedat, din cauza infecțiilor din spital, în aceeași perioadă, la spital, însă, apartinătorii nu au început niciun demers în instanță. La 5 ani de la decesul mehedințeanului, unitatea medicală a fost trimisă în judecată sub acuzația infracțiunii de ucidere din culpă. Familia defunctului spune că își pierduse orice speranță că procesul va debuta.

„Felicit procurorii care s-au ocupat de dosar. Nu mă așteptam la o astfel de rezluție din partea dumnealor. Practic, îmi pierdusem speranța. Faptul că au constatat că există o culpă a spitalului în cazul acelor infecții nosociale nu poate decât să îi felicit. Tatăl meu a ajuns la spital pentru o insufieciență cardiacă. Din UPU, a luat o bacterie care, după perioada de incubare (de 7 zile), și-a făcut efectul. Astfel, l-am readus la spital, a fost în comă, a stat pe ATI. Eforturile medicilor au fost fantastice – cu medicii nu am nicio problemă. După două zile, luase o altă bacterie, dar nu mi-a mai comunicat nimeni acest aspect. Nu mă gândesc la daune. Am făcut acest demers pentru că nu văd aparținători ai rudelor, care mor prin spitale, degeaba, care să dea în judecată spitalele. Alți oameni, în situația mea, ar trebui să facă aceleași demersuri.”, povestește Amalia Jaber, fiica bărbatului decedat în 2019.

Conducerea spitalului transmite faptul că incidentul a avut loc în timpul mandatului fostului comitet director, iar actuala conducere a fost înștiințată abia în această toamnă despre acest eveniment.

„În data de 23 septembrie, am fost informați de procurorul de caz că se continuă urmărirea penală a spitalului în acest caz. La acea dată, ni s-a transmis, pentru prima dată, această informație. La acel moment – aprilie 2019 – era o altă conducere la unitatea medicală, astfel că nu știam informații despre acest caz. În data de 2 octombrie, ni s-a transmis faptul că a fost schimbată încadrarea unității medicale – fiind încadrată ca inculpat, iar ieri, am fost informați că acest dosar a fost trimis în instanță. Ne vom apăra cum prevede legea. Am înțeles de la personalul medical că nu a fost interogat cu privire la acest caz. Până în prezent, nu s-a depus la instanță, din partea conducerii actuale a unității sanitare, niciun document.”, declară purtătorul de cuvânt al Spitalului Județean, Elena Bololoi.

Familia spune ca urmează să acționeze în instanță spitalul și pe cale civilă.