Ministrul Mediului, Mircea Fechet, împreună cu experți de la Apele Române, monitorizează cu un elicopter zonele cu risc de inundații, în contextul creșterii debitelor Dunării. Autoritățile se pregătesc activ, mii de saci de nisip sunt gata pentru intervenție, pentru a proteja comunitățile de viitura iminentă. Oficialul a efectuat o primă vizită în teren la barajul Porțile de Fier I.
„Verificăm constant debitul Dunării și zonele în care riscul de inundații este crescut. Astăzi, împreună cu experți de la Apele Române și reprezentanți ai Departamentului pentru Situații de Urgență, am survolat aceste zone. Este vorba de 1.200 de km de diguri, pe care le vom verifica și acolo unde sunt puncte vulnerabile, aterizăm și se vor face verificările în teren, la fața locului. Prima oprire a fost la Portile de Fier. Am discutat cu specialiștii de aici care este situația digului din zona hidrocentralei, ce debit ar putea să susțină. Monitorizăm în permanență tot cursul Dunării, de pe teritoriul României, specialiștii de la fiecare SGA sunt pregătiți să intervină în orice moment și, de asemenea, urmărim și ce se întâmplă cu evoluția debitului Dunării și în țările vecine. Autoritățile sunt în alertă, iar echipele ANAR au pregătit mii de saci de nisip pentru a răspunde rapid situației. Se estimează că viitura va afecta România la sfârșitul săptămânii și este esențial să acționăm proactiv. Nu pot decât să transmit ce spun specialiștii în domeniu și anume: la acest moment, nu avem niciun motiv de îngrijorare și că vom gestiona această situație fără probleme. Este un debit pe care l-am avut și în trecut: și în ianuarie anul acesta și în decembrie anul trecut. Suntem asigurați că nu vom avea probleme în România. Verificăm acele zone în care am avut probleme în trecut (în 2006, 2013, 2014). Acum, nu va mai fi la fel. În România, nu ne vom confrunta cu situația din Budapesta.”, declară oficialul, în cadrul vizitei de la barajul Porțile de Fier I.
Se estimează că viitura de pe Dunăre va intra în România în jurul datelor de 28-29 septembrie. Echipele de intervenţie ale ANAR au umplut deja mii de saci de nisip, o parte dintre aceştia fiind deja aduşi aproape de sectorul românesc al Dunării, precum şi alte utilaje de intervenţie. De asemenea, în zilele imediat următoare, se vor monta mirele hidrometrice unde apa este mare. Reprezentanţii Hidroelectrica au susţinut, recent, că amenajarea hidroenergetică Porţile de Fier de pe fluviul Dunărea este pregătită pentru preluarea şi tranzitarea viiturii create ca urmare a precipitaţiilor căzute în bazinul hidrografic al fluviului.