„A stat ca o legumă”: o viață distrusă, justiție prea blândă! Șase ani de închisoare pentru 140 de lovituri de topor!

Nemulțumire și teamă: sunt stările pe care le-a provocat decizia Tribunalului Mehedinți, unei femei care, în urmă cu mai bine de un an, a fost snopită în bătaie de către angajatorul său. După un an de procese, instanța l-a condamnat – în primă fază – la șase ani și șase luni de închisoare pe bărbat, însă victima sa nu poate să își ducă viața liniștită, întrucât a rămas cu sechele. Nici măcar nu se poate angaja, căci starea de sănătate nu îi permite. Nu își poate folosi mâinile și nici nu se poate descurca singură, fără ajutorul cuiva fin familie. Doar o minune a salvat-o, însă judecătorii au fost de altă părere: au schimbat încadrarea juridică din tentativă la omor, în lovire și alte violențe.

„Condamnarea este de șase ani și șase luni. Pe latură civilă, s-au dat despăgubiri – parțial în ceea ce am cerut noi. Clienta mea nu poate desfășura activitățile casnice, pentru că nu își poate folosi mâinile. Noi am atacat cu apel această sentință – suntem nemulțumiți de întinderea pedepsei atât pe latură penală, cât și pe latură civilă. Suntem, de asemenea, nemulțumiți de schimbarea încadrării juridice. Clientei mele îi este, în continuare, frică de agresor. Se teme că ar putea reveni în viața civilă și ar putea să o omoare. Este, din punctul meu de vedere, o sentință foarte blândă. Inițial, agresorul a fost trimis în judecată pentru tentativă la omor, iar aici, este cheia de rezolvare a acestei cauze.”, declară SORIN CRUDIU, avocatul părții vătămate.

Bărbatul a fost condamnat fără acord de recunoaștere. Decizia Tribunalul Mehedinți nu este definitivă și poate fi atacată la Curtea de Apel Craiova. Agresorul a fost condamnat la șase ani și șase luni de închisoare, pentru săvârșirea, cu cruzime, a infracțiunii de loviri sau alte violențe. De altfel, instanța, prin decizia luată, interzice dreptul de a se apropia și de a comunica cu persoana vătămată pe o perioadă de trei ani. Decizia nemulțumește apărarea și victima. Cristina Simona (39 ani) a rămas cu sechele. În tot acest an, viața victimei a fost un calvar. Familia a făcut numeroase împrumuturi pentru a achita tratamentele femeii.

 „Să nu poți să bei un pahar cu apă! Nu puteam să mă întorc de pe o parte, pe alta în pat. Dacă nu era soacra mea, nu puteam să trec prin această perioadă. La traumele pe care le-am trăit, este o pedeapsă blândă. Am rămas șocată aseară când am auzit sentința. Nu am dormit toată noaptea de teamă. Am pus camere de supraveghere, mereu închid toate ușile și ferestrele, iau pastile pe bază de stres. Se laudă că, dacă iese din închisoare, îmi pune capul în poartă. Nu este dreptate la noi. Am avut noroc că stau cu soacra. Altfel, nu îmi pot folosi mâna stângă deloc – nu o simt, iar pe cea dreaptă de abia o mișc. E înțepenită. Nu o simt. Șase luni, am stat în ghips. Decizia instanței e bătaie de joc!”, povestește, cu lacrimi în ochi, CRISTINA SIMONA RASCOTĂ.

 „A stat ca o legumă mult timp, nu putea să se miște. Îmi este teamă. Asta nu e lege. Legile nu-s făcute pentru noi. Sunt făcute pentru cei bogați. Este o decizie foarte nedreaptă. Aproape cinci luni, nu a putut nici să meargă la baie, i-am dat mâncare în gură, precum copiilor. Cum credeți că e sufletul meu când îmi văd copilul așa? Pentru mine, nora mea este precum copilul meu.”, spune MARIOARA RASCOTĂ, soacra victimei.

În instanță, partea vătămată a cerut daune 1 milion de euro, iar judecătorul a a aprobat acordarea sumei de doar suma de 200 mii euro. Decizia va fi atacată la Curtea de Apel Craiova, inclusiv de Parchetul de pe lângă Tribunalul Mehedinți. Se va solicita reîncadrarea juridică a faptei, exact ca în faza inițiala: tentativă la omor.

 „Nu este corectă decizia judecătorilor. Am luat bani împrumut. Am scos și tractorul la vânzare, M-au ajutat oamenii cu tratamentele. Și acum, am datorii. Lui nu îi pare rău pentru ce a făcut. Am avut și un apartament, pe care l-am vândut pentru a o ajuta pe soția mea, să îi plătesc tratamentele. În acest an, de multe ori, am venit pe jos de la serviciu, că nu aveam bani să plătesc combustibilul – tot ca să plătesc tratamentele.”, spune, la rândul său, SABIN RASCOTĂ, soțul victimei.

Incidentul a avut loc anul trecut la un magazin situat pe raza comunei Șimian, când femeia a mers pentru a-și depune demisia. Angajata ar fi fost lovită cu brutalitate de administratorul societății, care nu a acceptat demisia. Familia a povestit că femeia a fost lovită cu o coadă de topor, iar victima a încasat 140 de lovituri.