Luptă strânsă pentru primăria Severin, în 2024! Edilul municipiului și primarul Șimianului conduc în preferințele alegătorilor.

Se apropie anul 2024, un an încărcat pentru scena administrativă și politică, căci, după 20 de ani, în România, alegerile pentru Parlamentul European, pentru primării, consilii locale și județene, pentru Parlament, dar și cele două tururi prezidențiale vor fi organizate în același an. Până la alegri, însă, formațiunile politice încearcă să convinsă electoratul că merită votul de încredere. Bineînțeles, de mare importanță este ceea ce reprezentanți acestor partide au realizat deja.

Primele sondaje pentru anul 2024 au fost deja realizate, iar de mare importanță pentru cetățeni este scrutinul pentru locale. În Mehedinți, cea mai ridicată miză la acest set de alegeri va fi municipiul reședință de județ. În ultimele luni, au fost vehiculate și aruncate în piață numele mai multor politicieni care au putea fi aruncați în bătălia electorală pentru primăria Severinului – unii cu o mai mare trecere în preferințele votanților, alții – aproape invizibili, în preferința alegătorilor.

Cel mai recent sondaj comandat de Partidul Național Liberal, scoate în relief o luptă strânsă pentru primăria municipiului Drobeta Turnu Severin, între actualul edil al orașului, social-democratul Marius Screciu și cel mai performant primar al unei localități rurale din Mehedinți, liberalul Constantin Trușcă. Astfel, 36% dintre cei chestionați i-ar da votul edilului în funcție, în timp ce 34% i-ar acorda votul de încredere primarului din cea mai dezvoltată comună a județului. 7% din cei chestionați i-ar acorda votul lui Cornel Folescu (din partea AUR), actualmente deputat PSD Mehedinți. Rezultatele sondajului și scorul apropiat scot la lumină nemulțumirea din spatele realității cu care severinenii se confruntă în ultimii ani: în timp ce, în comuna Șimian, a fost demarat proiectul de aducțiune a rețelei de alimentare cu gaz, iar în această iarnă, locuințele racordate se vor încălzi cu această sursă, în Severin, din păcate, lucrările au stagnat, spre nemulțumirea cetățenilor care s-a debranșat, deja, de la sistemul centralizat de încălzire.

Primăria Drobeta Turnu Severin a reziliat, în această vară, contractul cu firma responsabilă de extinderea gazului și care are concesiune exclusivă pe oraș pentru rețeaua de alimentare. Firma nu extinde rețeaua din lipsă de bani, însă nici nu renunță la concesiune. Între timp, procesul s-a mutat în instanță, iar firma a câștigat procesul la prima înfățișare. În tot acest timp, primăria a depus contract pentru extinderea de gaz (110 milioane lei, pe programul Anghel Saligny) și poate pierde banii, având în vedere că nu are acces la magistrala de gaz, concesionată către firma cu care este în conflict. Până acum, firma, care are concesiunea, a extins doar 30% din rețeaua de gaz din Drobeta Turnu Severin, adică aproximativ 50 km de rețea. Consiliul local a avut posibilitatea rezilierii contractului cu această firmă, în aprilie 2019, dar atunci, aleșii municipali social-democrați au decis să salveze firma și să îi mai dea o șansă. Peste 25.000 de apartamente, la care se adaugă case, școli, grădinițe și spitale, se încălzesc de la rețeaua centralizată a orașului, pentru care primăria plătește chirie anual către fosta Regia Autonomă pentru Activități Nucleare, intrată în faliment în 2016.

Între timp, în Șimian, lucrările pentru introducerea rețelei de gaze naturale se derulează în ritm accelerat. Proiectul de aducțiune a rețelei de gaze a fost atras de primăria Șimian pe fonduri europene, după rezilierea contractului cu firma Mehedinți Gaz. Investiția are o valoare de aproximativ 13 milioane de euro, fiind vorba despre un proiect atras prin Fondul European de Dezvoltare Regională, derulat prin POIM 2014 – 2020. Rețeaua de gaz este adusă până la limita de proprietate, astfel că cetățenii vor suporta dor cheltuielile legate de racordurile interioare. În total, vor fi creați 74 km de rețea, urmând a fi racordate toate cele 4700 de gospodării din satele Șimian, Cerneți și Dedovița Nouă. De altfel, Șimianul este prima localitate din țară care a demarat proiectul de introducere a rețelei de gaze, pe bani europeni.

De altfel, mulți dintre mehedințeni au ales să se stabilească, în ultimii ani, în comuna Șimian, datorită investițiilor și a proiectelor care s-au realizat în comună, dovadă fiind și faptul că Șimianul a înregistrat, la recensământul din 2021, o populație mai ridicată decât fiecare dintre cele patru orașe ale județului și chiar mai ridicată decât cel de-al doilea municipiu al județului – Orșova, care a rămas înțepenit în timp.

De altfel, conform aceluiași sondaj realizat de PNL, pentru șefia Consiliului Județean Mehedinți, datele arată în felul următor: Aladin Georgescu, PSD –  31%; Virgil Popescu, PNL – 28% și George Ganțu, AUR – 10%.