Primari, în căutare de partid, pentru un nou mandat! Zero realizări administrative, dar cu tolba plină de nemulțumiri și reclamații!

Se apropie anul electoral 2024, iar zece dintre primarii liberali au început să iasă la lumină, să se afirme și să caute susținere în perspectiva anului de foc ce va urma, unii dintre acești edili apărând după ce 3 ani de mandat (sau chiar după mai multe mandate, în cazul altora) în care nu au mișcat mai nimic în comunitățile pe care le conduc sau se fac că le conduc. Supărați foc și pară că nu primesc sprijin din stânga și mai ales din dreapta și că doar câțiva dintre colegii de breaslă sunt „ajutați”, zece dintre primarii liberali s-au dus să ceară ajutor la Partidul Social – Democrat și, mândri de pasul făcut, s-au tras în poze chiar în sediul social-democraților. În fapt, în spatele supărării acestor primari, stau indolența și incapacitatea administrative. Fondurile europene sunt sursa sigură de modernizare a comunităților, iar un sprijin de neglijat îl reprezintă banii guvernamentali. Pentru asta, însă, este nevoie de muncă, efort, implicare și puțină pricepere, căci de aceea ocupă funcții alese de popor și de aceea sunt trimiși să reprezinte interesul cetățeanului – cel puțin în teorie. Cu toate acestea, a fost mai comod pentru mulți dintre acești bravi edili să stea liniștiți, să nu se complice cu documentații, studii de fezabilitate și multe solicitări, iar acum, în prag de an decisiv, să se văicărească despre faptul că nu primesc sprijin și să se ducă să întindă mâna la alt partid, joc pe care unii dintre ei l-au mai practicat și în 2020, doar că la alt partid.

Unii dintre acești primari păstoresc comune ce par înțepenite în timp și uitate de vremurile pe care le trăim. Spre exemplu, edilul comunei Izvoru Bârzii, Horia Balica pare că, dintr-o dată, s-a supărat pe tot și toate, pentru că nu ar mai primi girul pentru un nou mandat și a dat bir cu fugiții pentru a căuta susținere. Culmea este că fix același primar a stat cu mâinile-n sân, așteptând doar ziua de mâine și leafa lunară. Deși localitatea este situată la 10 km de reședința de județ, comuna Izvoru Bârzii a dat cu piciorul fiecărei oportunități de modernizare. Ulițe neasfaltate, fără sistem de apă în multe sate, fără sistem de canalizate în toate satele aparținătoare și cu câte o reparație pe alocuri – așa de prezintă, în 2023, comuna Izvoru Bârzii, după 4 mandate consecutive ale bravului edil Horia Balica, care s-a trezit brusc din amorțeală, reclamând că este marginalizat. Pentru localitate, nu a fost depus niciun proiect pe programele guvernamentale PNDL I și PNDL II, iar după ce, ani de zile, primăria Izvoru Bârzii a ratat fiecare oportunitate de finanțare, ajunse în 2023, autoritățile au depus un prim proiect infim, pe Programul Național de Investiții „Anghel Saligny” – reabilitarea dispensarului uman din localitatea Balotești. În toți acești ani de indolență administrativă, edilul s-a mulțumit să stea cu mâna întinsă, pe sumele călduțe, încasate, an de an, la bugetul local, de la Termo Halânga – în subordinea RAAN –  entitate care plătea taxe și impozite generoase către administrația locală, până la intrarea în faliment.  Astfel, aflat la vârsta la care alte persoane (74 ani) se bucură de viața de pensionar și neavând vreo realizate pentru comunitatea pe care doar s-a făcut că o conduce, edilul Horia Balica, în disperare de cauză, bate, acum, la porți și uși, pe care, până nu demult, le-a ocolit.

Un alt exemplu de edil „supărat” este cel din Bâlvănești. Comuna lui arată, mai degrabă, ca o comunitate uitată de autorități și care nu are nici măcar utilitățile de bază, nemaipunând la socoteală faptul că populația tânără a migrat către ale localități dezvoltate. Uitată-n vârf de deal, localitatea rămâne, după mandatul actualului edil, la fel de sărăcăcioasă, căci nici aici, la fel ca la Izvoru Bârzii, nimeni nu s-a zbătut să atragă bani pentru modernizare locală.

Această realitate reprezintă exemplul clar al traseismului politic și scuza din spatele incapabilității administrative, succesul pe plan administrativ în localitățile pe care le păstoresc acești edili depinzând doar implicarea sau dezinteresul acestora. O situație similară s-a petrecut și în județul învecinat, Gorj, acum aproape o lună, când patru primari PSD au trecut la liberali, fiind primiți de liderul filialei PNL, Ion Iordache, care a postat pe o rețea de socializare o scenetă care îi prezintă pe cei patru primari ce bat la ușă și sunt primiți cu bucurie în partid.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error: Content is protected !!