Unde este lege, există, automat și excepția. Din acest an, unii dintre angajații de la stat, care cumulau pensia cu salariul, nu își mai pot continua activitatea. Sunt vizați funcționarii publici care ocupă o funcție publică și își desfășoară activitatea în baza Codului administrativ (OUG nr. 57/2019), numiți prin act administrativ: angajații din ministere și agenții guvernamentale, prefecți și subprefecți, funcționari din primării și consilii județene, inspectori fiscali, funcționari din ANAF, polițiști locali, funcționari din diverse autorități și instituții publice centrale sau locale. Cu toate acestea, există persoane plătite din bani publici, care pot cumula cele două venituri fără nici problemă. Primarii, parlamentarii sau miniștrii pot cumula pensia cu salariul. Astfel, primarii ne pot reprezenta din punct de vedere administrativ, încasând un salariu pentru munca prestată și pot beneficia, în același timp, de o pensie, dacă îndeplinesc condițiile legale. O astfel de situație se întâmplă și în cazul unor edili din Mehedinți, care deși sunt pensionari, nu se pot dezlipi de scaunul de primar.
Un exemplu sugestiv este Alexandru Borugă, primar al comunei mehedințene Broșteni, care, deși pensionar de ani buni, pare uitat de timp și timpuri în scaunul de edil. Putem înțelege acest aspect, căci una este să fii pensionar de rând într-o comună și alta este să conduci o întreagă comunitate și să ți se adreseze localnicii cu „don’” primar. Încă din 2008, conduce localitatea, iar în 2024, a obținut cel de-al cincilea mandat la cârma administrației locale din Broșteni (luând alegerile cu un scor de 49,91% din totalul alegătorilor prezenți la vot).
Primarului pensionar pare că îi convine de minune postura în care se află, căci situația materială a edilului este una înfloritoare. Acesta deține numeroase proprietăți: case, terenuri și, nu în ultimul rând – pentru a fi în rând cu specificul agricol comunei – edilul are și utilaje agricol (pe semne că, pe lângă pensionar și primar, este un veritabil gospodar).
Conform declarației de avere, edilul – pensionar deține mai multe terenuri:
- Teren agricol, dobândit în 2002, prin moștenire (în Broșteni), având o suprafață de 79258 m2;
- Teren forestier, dobândit în 2002, cu o suprafață de 37900 m2, tot prin moştenire (în Broșteni);
- Un teren intravilan, moștenit în 2004, în suprafață de 1536 m2, în Broșteni;
- Un alt teren (alte categorii de terenuri extravilane), în suprafață de 31260 m2, dobândit în 2003, prin contract de vânzare cumpărare (în Corcova).
La capitolul case, declarația de avere a edilului-gospodar arată în felul următor:
- Casă de locuit, din, 1986 în suprafață de 114 m2 (construcție – în Broșteni);
- Alte categorii de bunuri imobile – 2005 – suprafață de 420 m2 (construcție – Corcova);
- Alte categorii de bunuri imobile – 1986 în suprafață 62 m2 (construcție –în Broșteni);
- Alte categorii de bunuri imobile – 2010 – în suprafață 386 m2 (contract de vânzare cumpărare, în Corcova).
La capitolul autoturisme, edilul demonstreză că agriculturaeste mai mult decânt o pasiune, întrucât acesta deține mai multe utilaje agricole:
- Autoturism Skoda, 2014, prin contract de vânzare-cumpărare;
- Tractor Landini 1 2000 prin contract de vânzare-cumpărare;
- Maşină agricolă PPC6SUP 1 2004 prin contract de vânzare-cumpărare;
- Maşină agricolă GD32 1 2004 prin contract de vânzare-cumpărare;
- Maşină agricolă RM4 1 2001 prin contract de vânzare-cumpărare;
- Maşină agricolă JHON DEER 1 2011 prin contract de vânzare-cumpărare.
Conform aceleiași declarații de avere, primarul nu deține metale preţioase, bijuterii, obiecte de artă şi de cult, colecţii de artă şi numismatică, obiecte care fac parte din patrimoniul cultural naţional sau universal, a căror valoare însumată depăşeşte 5.000 de euro
Sub conducerea sa, nu se poate spune că cele 6 sate ale comunei au cunoscut o dezvoltare armonioasă, edilul fiind precum apa sfințită: nici nu te ridică, nici nu te doboară.
Pe de altă parte, consiliul local al comunei este compus din 11 consilieri având, din 2024, următoarea componență: Partidul Social Democrat – 5 consilieri, Alianța pentru Unirea Românilor – 3 și Partidul Național Liberal – 3 aleși locali.