Computer tomograf nou, nepus în funcțiune! Au aparatură medicală, însă nu o pot folosi din cauza lipsei banilor.

Au aparatură medicală performantă, însă, nu o pot folosi din lipsa banilor. Este cazul Spitalului Orășenesc din Baia de Aramă, acolo unde autoritățile au achiziționat un computer tomograf, însă, acum, în lipsa unui buget adecvat, aparatul zace într-un spațiu din spital. Punerea în funcțiune a CT-ului este așteptată de întreaga populație în contextul în care cetățenii parcurg zeci de kilometri pentru beneficia de investigații radiologice.

Demersurile pentru achiziția computerului tomograf (cu o valoare de 350.000 euro) au început în urmă cu mai bine de trei ani, iar aparatul a ajuns, efectiv, la spital, în luna noiembrie 2023. Tot atunci,  a fost adoptată o hotărâre de Consiliu Local, prin care au fost alocați mai bine de 654.000 de lei, pentru amenajarea unui spațiu unde să fie amplasat aparatul. De mai bine de un an, autoritățile au luat avize peste avize pentru punerea în funcțiune a CT-ului, însă, din lipsa banilor, s-au împotmolit la ultima autorizație.

„Computerul tomograf este primit de un an. Pentru a fi dat în funcțiune, aparatul medical trebuie să primească autorizațiile necesare. Primăria Baia de Aramă a întreprins demersurile necesare LA CNCAN, la DSP pentru obținerea autorizațiilor necesare, autorizații ce au fost obținute. În momentul acesta, este nevoie de o autorizație de funcționare pentru spital (spațiul în care va funcționa aparatul), dar acum, nu avem buget pentru un astfel de demers. Odată ce vom avea buget, într-o lună de zile, vom putea da drumul la computerul tomograf.”, declară Constantin Podaru, administratorul public al primăriei Baia de Aramă.

„În acest moment, se lucrează la acte. Momentan, suntem la dosarul pentru autorizația de funcționare. Aparatul este necesar pentru că, odată pus în funcțiune, alte spitale vor fi degrevate. Există cerere din partea cetățenilor. Oamenii din zonă se duc la Severin, Târgu – Jiu, Motru. Populația este îmbătrânită și are nevoie de astfel de investigații.”, declară, la rândul său, Relu Iovan, medic radiolog în cadrul Spitalului Baia de Aramă.

Unitatea medicală se află într-o zonă izolată, iar populația este îmbătrânită. Cetățenii din oraș, dar și din comunele limitrofe spun că au nevoie de investigații imagistice, iar pentru efectuarea lor, sunt nevoiți să  parcurgă 40 de km până la Târgu Jiu, 60 de km până la Motru sau 80 de km până la Drobeta-Turnu-Severin.

Odată soluționată chestiunea bugetului, autorizația ar putea fi obținută într-o lună, iar computerul tomograf ar putea fi pus în funcțiune.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error: Content is protected !!