Situație disperată în sistemul sanitar din țară! Măsurile de austeritate, anunțate de Guvern, afectează, în mode direct, infrastructura de sănătate din România, în urma implementării acestor măsuri apărând o serie de disfuncționalități.
„Statul român vine, prin această ordonanță 296 din 27 octombrie 2023 (legea privind privind unele măsuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilității financiare a României pe termen lung), cu o realitate dificilă: vom putea face achiziții doar pentru materiale sanitare și medicamente. Spitalele au fost excluse de la ceea ce înseamnă achiziția de bunuri și servicii. Nu vom mai putea face mentenanță. Nu vom mai putea achiziționa nici măcar prize, pentru că această lege ne distruge. Bunuri și servicii însemnă inclusiv prestări de servicii medicale, acest lucru însemnând că se va încuraja plecarea medicilor de la stat la privat. Oricum, la Spitalul Orșova, se întâmpla deja acest lucru, din cauza administrației locale și a consiliului de administrație al spitalului. Acum, se va aplica această regulă la toate spitalele din țară. De altfel, această lege mai prevede că posturile vacante din sistemul medical să nu fie afectate (mă refer la medici și alte categorii de personal medical), însă regula nu se aplică și funcțiilor din sistemul de sănătate pentru personalul Tesa (Tehnic, Economic și Socio-Administrativ). La personalul Tesa, vor fi operate modificări, iar multe compartimente vor fi desființate. Vor apărea, în acest fel, probleme în continuare activității anumitor compartimente.”, explică managerul Spitalului Municipal Orșova, Adrian Cican, în cadrul emisiunii Mehedințiul la Zi, difuzată pe postul de televiziune RTV Galaxy.
Spitalul Orșova se confruntă, de aproape un an, cu o situație delicată: deși are bani disponibili în conturi (sume provenite din prestația de servicii medicale) nu are acces la aceste sume.
Unitatea sanitară este un spital de categoria IV, dat în folosință în 1970. În aprilie 2019, Spitalul Municipal din Orșova a fost decorat cu „Meritul Sanitar, în Grad de Cavaler” de către Președintele României, Klaus Iohannis. Decorația a fost acordată cu prilejul Zilei Mondiale a Sănătății.
Situat la limita dintre județele Mehedinți și Caraș-Severin, spitalul deservește o zonă de aproximativ 100 km pătrați din ambele județe – Municipiul Orșova, comunele Svinița, Dubova, Eșelnița, Ilovița, Podeni, Cireșu, situate în județul Mehedinți și orașul Băile Herculane (stațiune balneo-climaterică internațională și comunele Topleț, Mehadia, Plugova, Cornereva, Iablanița, din județul Caraș-Severin.
Populația arondată este de aproximativ 40.000 de locuitori, preponderent rurală; populația zonei din județul Caraș-Severin apelează la serviciile medicale ale spitalului nostru urmare a faptului că cel mai apropiat spital din județul respectiv este cel din orașul Caransebeș, situat la 100 km depărtare.