Sunt vești bune pentru pacienții care trec pragul Spitalului Municipal Orșova. Aceștia vor putea beneficia de investigații prin RMN, după ce unitatea a reușit, în ciuda numeroaselor piedici, să demareze lucrările de amplasare a aparatului de rezonanță magnetică, primit de la spitalul din Caransebeș. De altfel, după o pauză, unitatea sanitară reia și investigațiile realizate cu aparatul mamograf, care a beneficiat de un amplu proces de digitalizare, ceea ce înseamnă că pacientele vor primi rezultate mult mai precise și mai rapide.
Activitatea Spitalului Municipal Orșova intră pe făgașul normal. Pacienții, care vor ajunge să fie tratați la unitatea sanitară, vor avea parte de o paletă mult mai amplă de investigații medicale, deoarece, s-a amplasarea aparatului RMN. Punerea în funcțiune a RMN-ului este extrem de importantă, în contextul în care, pentru a beneficia de o astfel de investigație, pacienții din această zonă erau nevoiți să parcurgă zeci de kilometri. Metoda de investigație prin RMN este o metodă modernă, complexă și de foarte mare precizie. În urma investigației, se obțin imagini multiplane și secțiuni submilimetrice, care permit o rată foarte mare de detecție a eventualelor leziuni din regiunea examinată. Principiul de funcționare al unui aparat RMN, se bazează pe conținutul corpului uman de 70% apă ce conține protoni de hidrogen cu o rotație asimetrică prin corpul uman.
„În cele din urmă, suntem în faza în care se lucrează intens la punerea în funcțiune a aparatului RMN – un fapt deosebit pentru pacienți, întrucât nu se vor mai deplasa la Severin și vor obține aceste investigații la Orșova. De altfel, de două săptămâni, am trimis personal al unității noastre la specializare la Spitalul Municipal Caransebeș. Avem o colaborarea extraordinară cu personalul de acolo, care ne va acorda sprijin și logistică inclusiv după instalarea RMN-ului. O altă noutate este faptul că mamograful (căruia i-am făcut anumite îmbunătățiri) a fost, din nou, pus în funcțiune. Este un aparat digitalizat, performant, care va permite fenomenul de telemedicină. Este singurul mamograf dintr-un spital public din județul nostru. Astfel, Spitalul Municipal Orșova intră pe făgașul normal privind aparatura și condițiile pentru pacienți.”, declară managerul Spitalului Municipal Orșova. Adrian Cican.
De altfel, după o pauză, și mamograful (care a fost, în ultima perioadă, digitalizat) va fi repus în funcțiune, prezentând îmbunătățiri semnificative, comparativ cu perioada anterioară. În trecut, spitalul din Orșova a devenit primul spital public din țară care a oferit mamografii gratuite, profitând de faptul că avea unul dintre cele mai moderne aparate mamograf din zonă.
„Aparatul mamograf a fost digitalizat. Peste câteva zile, va fi complet funcțional. Este singurul mamograf dintr-un spital public al județului și ne permite să facem examinările mamografice în contact cu Casa de Asigurări, astfel încât pacientele să nu fie nevoite să plătească contravaloarea examinării. Dozele de raze vor fi diminuate, pentru că a fost digitalizat aparatul, iar pe de altă parte, va scădea timpul de primire a rezultatelor. Există cerere ridicată pentru astfel de examinări.”, declară, la rândul său, medicul Andrei Câmpean.
Punerea în funcțiune a acestor aparate medicale nu reprezintă singura veste bună pentru pacienții unității sanitare. Din această toamnă, va fi reluată activitatea maternității din cadrul spitalului Orșova, secție închisă din lipsă de personal. Maternitatea va funcționa cu aparatură ultramodernă, incubatoare și doi medici neonatologi, care au încheiat, deja, înțelegeri cu unitatea sanitară. În plus, spitalul a reușit să încheie contracte de prestări servicii cu alți trei medici din Timișoara, care vor oferi permanență pe secția ATI al spitalului.