Au fost aruncate multe acuzații în spațiul public despre situația critică a Spitalului Orșova, iar factorii decidenți par să aștepte rezolvare unul de la celălalt. După ce primarul Orșovei nu a aprobat structura organizatorică a spitalului, iar consiliul local nu a votat noua organigramă și noul stat de funcții, unitatea sanitară se află în postura în care, în luna septembrie, va fi obligată să revină la forma structurii organizatorice din 2018, când a fost emis ultimul aviz al Ministerului Sănătății. Acest lucru va însemna închiderea unor secții și compartimente (Cabinetul Urologie, Cabinetul Psihiatrie, Cabinetul Psihologie, Compartimentul Ortopedie-Traumatologie, Compartimentul de Diabet Zaharat, Nutriție și Boli Metabolice, Compartimentul de Dermatovenerologie, Compartimentul Computer Tomograf și Compartimentul Mamografie Digitală) și concedieri în rândul medicilor (aproximativ 30 de salariați). De altfel, unitatea sanitară are în conturi o sumă de bani, pe care nu o poate folosi, fără acordul autorităților locale: 5.581.000 lei. Întrebat despre situația de la spitalul Orșova, prefectul de Mehedinți oferă un răspuns alambicat, ambiguu și fără finalitate:
„Sănătatea cetățenilor este foarte importantă. Noi, ca instituție, chiar am mediat acest conflict de la Orșova, i-am chemat la masa discuțiilor pe reprezentanții celor două părți și am încercat să găsim soluții. Vom analiza actele administrative care vor ajunge de la unitatea administrativ – teritorială: o să vedem dacă aceste acte au fost emise în condiții de legalitate. Noi, ca reprezentanți ai Instituției Prefectului, am verificat la Finanțele Publice dacă există buget. Deci, activitatea spitalului nu se poate închide, pentru că eu nu știu să existe vreo interdicție de a se executa bugetul. Repet – eu, ca reprezentant al instituției – pot să intervin atunci când actele administrative, pe care mi le comunică autoritatea locală, ajung la noi și le vom analiza.
Reporter: ați solicitat aceste acte?
Nu trebuie să le solicităm noi, pentru că fiecare primărie are obligația de a transmite actele necesare în termenele legale.
Reporter: Un control din partea Prefecturii se poate face?
Un control…știți cum este: spitalul municipal Orșova nu intră la categoria instituții deconcentrate. Atribuțiile noastre ca instituție – știți – se cam rezumă la nivelul deconcentratelor și, eventual, asupra altor instituții asimilate deconcentratelor.
Reporter: Totuși, aveți atribuții de control asupra actelor emise de administrația locală, iar spitalul se află în subordinea administrației locale.
Da, o să le verificăm, și, în funcție de corectitudinea sau ilegalitatea acestor acte, o să procedăm în consecință. Sigur – orice situație, care îi poate afecta pe cetățeni, nu este una bună. Vă mulțumesc!”, declară, la finalul ședinței de colegiu prefectural, prefectul județului Mehedinți, Constantin Alin Isuf, din „respect pentru presă”.
Noi îi mulțumim domnului prefect pentru răspunsul oferit din „respect pentru presă”, însă mai de efect ar fi ca domnia sa să își ducă la îndeplinire atribuțiile pe care legiuitorul i le-a pus la dispoziție și, în felul acesta, situația de la Orșova să fie transmisă, de același domn prefect, către Guvern și, implicit, către Ministerul Sănătății, căci, citându-l pe domnul Isuf, „sănătatea cetățenilor este foarte importantă”!