Înarmați cu mesaje îndreptate împotriva Guvernului, aproximativ 300 de pensionari (foști mineri) au protestat în fața Prefecturii Mehedinți. Oamenii spun că, odată cu recalcularea pensiilor, veniturile le-au scăzut chiar și la jumătate.
Pensionarii din energie și minerit au demarat proteste după recalcularea pensiilor. Sute de oameni au ieșit să își ceară drepturile în stradă. Înarmați cu mesaje precum: „Am muncit și noi ne-ați sacrificat”, „Penalizați pe viață”, „Mi-ați furat munca”, pensionarii spun că sunt nemulțumiți de atitudinea guvernanților. Numeroși pensionari din minerit reclamă că le-au fost tăiate pensiile la recenta recaculare, ceea ce înseamnă că ani în șir nu vor beneficia de majorări.
„Am lucrat 20 de ani în subteran. Guvernanții au venit și ne-au luat dreptul la muncă și au spus că nu avem 25 de ani de muncă lucrați. Am lucrat în nămol, apă, frig. Plecam de acasă și pupam nevasta și copiii și nu știam dacă mă întorc acasă. Acum, la recalculare, mi s-a tăiat suma de 1.700 lei din pensie. Este bătaie de joc! Ni s-a băgat mâna în buzunar.”, spune un pensionar.
„Am lucrat 25 de ani în Mina Motru, în subteran. Am ieșit la pensie în 2017. E lucrez, în continuare, l privat, chiar dacă am pensie. După recalculare, am pensia mai mică cu 2.000 lei. Cer Guvernului să îmi dea pensia înapoi, așa cum era înainte de recalculare.”, spune alt pensionar.
„Ei ne-au mărit, acum doi ani, pensia și acum, ne scad veniturile. Îi invit pe guvernanți să vină în subteran să vină să vadă cum sunt condițiile în subteran: cum e aerul, în primul rând. Pensia mi-a scăzut cu 2.000 lei după recalculare.”, povestește un pensionar.
„Am lucrat 23 de ani în subteran și, în total, am 34 de ani lucrați în total. Mi-a scăzut pensia cu 1.700 lei. Am ieșit la pensie acum 12 ani. Noi am fost generația de sacrificiu. Guvernanții își bat joc de cei care au muncit cu adevărat pentru țara noastră.”, povestește alt pensionar.
„Am lucrat 31 de ani. Guvernanții sunt doar pentru ei. Ne simțim umiliți când vedem ce pensii avem.”, ne spune un pensionar.
Foștii mineri spun că vor încerca să-și câștige drepturile în instanță. Aceștia au lucrat în condiții grele, între 30 și 40 de ani în minerit și Energie.
„Nemulțumirile acumulate de către lucrătorii din condiții grele i-au determinat să iasă în stradă, având sprijin în rezolvarea solicitărilor pe care le au în CNS Cartel Alfa, filiala Mehedinți. Nu este normal ca, după o viață de muncă, să primească decizii de penii care să le diminueze substanțial pensiile. Știu că există un discurs al politicienilor care avertizează societatea civilă că drepturile la pensie nu vor fi diminuate și vor primi pensia pe care o au în plată în luna august, dar acest lucru nu face altceva decât să plaseze într-o situație de discriminare pe cei care au lucrat în condiții grele, pentru că veniturile acestora nu vor mai fi indexate cu inflația. Mulți dintre ei sunt bolnavi, au acumulat boli profesionale și sunt condamnați pe viața. Soluția este una simplă: un act normativ, care să modifice formula de calcul a pensiei acestei categorii: cei care au desfășurat activități în grupe speciale și persoanele cu handicap are au fost încadrate în muncă. Noi, în calitate în confederație națională, avem soluții, pentru eliminare acestor inechități.”, declară Mihai Bărbulescu, președintele Cartel Alfa Mehedinți .
Distribuirea deciziilor de recalculare a început la data de 16 august, poștașii fiind însărcinați cu transmiterea deciziilor către beneficiari până la data de 30 august. Mâine, protestele se vor muta în Maramureș.