Husnicioara TV: comuna nu are apă, canalizare și asfalt, dar se bucură de beneficiile inteligenței artificiale.

Comuna Husnicioara, situată pe DJ 507A, la aproximativ 20 km de municipiul –  reședință de județ, Drobeta Turnu Severin, a ajuns în 2024 fără a avea utilitățile de bază ale unei comunități, decât pe alocuri. Apa și asfaltul au apărut doar în anumite zone ale comunei, deși, la cârma primăriei, se află același primar de două mandate. La sistem de canalizare nici nu îndrăznim să visăm. Toate neajunsurile acestei comunități sărace și uitate de autorități nu îi împiedică, însă, pe cei care conduc comuna să se laude cu făcute și nefăcute, în fața cetățenilor, în plin an electoral. Apropierea campaniei electorale pentru alegerile locale din luna iunie și dezastrul din comună par să îl împingă pe primarul pseudo social-democrat să recurgă la gesturi disperate pentru a masca ceea ce nu a făcut în comunitatea pe care o conduce de 8 ani. Brusc trezit din amorțeala administrativă de la cârma primăriei și îmbătat de promisiunile cu mireasmă de trandafir roșu, Emanoil Creștescu a decis să acționeze și să se laude în mediul on-line, pe pagina de politician recent creată, cu bilanțul pe anul 2023. Zis și făcut! Atras de progresul tehnologic, edilul a apelat la un program de editare video – audio, bazat pe inteligență artificială. Ce a pierdut, însă, din vedere primarul mehedințean este faptul că se adresează unei comunități în care nu a făcut aproape nimic în două mandate, iar domnia sa alege metode extravagante de adresare către comunitate condamnată la subdezvoltare.

Conținutul audio – video, intitulat sugestiv „Primăria Husnicioara – comunitate, dezvoltare, viitor”, pe fundalul căruia edilul ne zâmbește cu modestie, ne prezintă bilanțul realizărilor și, în același timp, al nerealizărilor din comuna Husnicioara, în anul precedent. Ceea ce s-a dorit a fi o laudă publică în fața comunității reprezintă, în fapt, un bilanț al promisiunilor neduse la îndeplinire de către actualul primar ar comunei Husnicioara. Conform materialului comandat de primarul huniciorean, multe dintre realizările din 2023 se încadrează, după cum videoclipul ne anunță, la categoria lucrări programate a începe în scurt timp/în curând. Puține sunt proiectele finalizate și recepționate. Redăm lista realizărilor cuprinse în bilanț:

  • DC 15 A Selișteni – Husnicioara (proiect aflat în derulare) – a fost turnat primul strat de asfalt;
  • DC 18 Bădițești – investiție programată a începe în curând;
  • DC 17 A Oprănești – proiect ce va începe, de altfel, în curând;
  • DC 16 – Husnicioara – lucrare programată a începe tot în curând, fără a ni se preciza cât de curând ar putea fi demarată;
  • Recepția investiției de extindere și reabilitare a sistemului de alimentare cu apă în comuna Husnicioara (Priboiești, Oprănești, Marmanu, Bădițești, Alunișul, Borogea, Borogea Veche);
  • Creșterea eficienței energetice a clădirii primăriei – proiect finalizat;
  • Amenajarea parcului de lângă căminul cultural Husnicioara – proiect aflat în desfășurare;
  • Înființarea sistemului de apă în satul Celnata și realizarea de branșamente în comuna Husnicioara – lucrare ce va începe în scurt timp;
  • Reabilitarea, modernizarea, extinderea grădiniței Husnicioara – urmează recepția;
  • Reabilitarea, modernizarea, extindere școlii Husnicioara – urmează recepția.

Nu știm ce înseamnă ca extindere în timp „în curând”  și „în scurt timp ”, pentru că nu au fost estimate perioade, însă dacă analizăm bilanțul primarului Crețescu, putem spune, fără a greși că mai mult înclină nerealizările și promisiunile de începere a unor investiții în scurt timp, decât proiectele duse la bun sfârșit.

Emanoil Crețescu este în funcție din 2016, câștigând ambele mandate din partea Partidului Național – Liberal, formațiune politică pe care, la sfârșitul anului 2023, a părăsit-o. Edilul liberal, atras de parfumul trandafirilor roșii, a călcat în picioare valorile lui Brătianu și a făcut pasul către alt partid, așteptând, cel probabil, să curgă-n comuna sa, odată cu mutarea politică, râuri de lapte și miere. Râurile nu a ajuns, cel puțin nu cele cu lapte și miere, iar edilul nostru a ajuns să se laude, pe rețelele de socializare cu câteva rigole amplasate pe marginea unor drumuri și – mai nou – cu programe generate de inteligența artificială.

Și cum creștinismul nu îndeamnă la laudă de sine, fapta edilului nostru nu pare tocmai demnă de cea a unui bun creștin.

„Creștinul înțelept să nu se laude cu înțelepciunea sa, cel tare să nu se laude cu tăria lui, cel bogat să nu se laude cu bogăția lui, ci tot cel ce se laudă, se poate lăuda când cunoaște pe Domnul, dreptatea și judecata pe pământ.” (Ieremia 23-24). (sursa: https://www.crestinortodox.ro/)

sursa capturi foto: Emanoil Crețescu/Facebook 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error: Content is protected !!