Județul paradoxurilor: primării cu toalete în curte vs primării care derulează proiecte smart! Primar: „Este rușinos să avem toaleta în curte, dar nu avem bani.”

Deși am intrat în anul 2024, încă există localități pentru care utilitățile de bază sunt doar un vis frumos al cetățenilor. Este și cazul comunei Prunișor, acolo unde asfaltul lipsește cu desăvârșire în multe sate, apa și canalizarea sunt doar niște deziderate ale cetățenilor, iar punctul culminant este prezentat de însăși clădirea primăriei. Imobilul este unul învechit, fără nicio reparație, pe alocuri – cu geamuri sparte și cu toaletă în curte. Deși pare greu de crezut, așa își desfășoară activitatea angajații primăriei Prunișor, chiar dacă localitatea este una cu acces la un drum european, iar posibilitățile de accesare a banilor europeni au fost numeroase, de-a lungul timpului.

Situația ar fi fost de înțeles dacă localitatea s-ar fi dezvoltat din punct de vedere al utilităților oferite cetățenilor, iar banii ar fi fost alocați acestui demers; însă utilitățile pentru localnici lipsesc, iar primăria stă să cadă. Astfel, contrar vorbei din popor care spune că orice drum asfaltat duce la casa primarului, în Prunișor, nici măcar primăria nu a fost reabilitată; despre drumuri asfaltate cu atât mai puțin s-ar putea vorbi.

„Bugetul comunei este foarte mic; plus că noi am preluat această comună cu peste 2 000 000 lei datorii. La toate acestea, se adaugă cheltuielile de funcționare, iar o mare parte din buget se duce pe curent. Pentru reabilitarea primăriei, ar exista proiecte. Unii spun că ar fi lăsat proiecte pentru construirea unei primării noi. Nu este adevărat. Sunt simple speculații, pentru mediul politic. Avem în plan proiecte pentru reparații, dar nu avem bani. Când vor fi bani, vom face și reparații la primărie. Vă dați seama că nu convine nimănui, nici măcar mie, să nu avem primăria reparată, dar asta este! Așteptăm să vedem ce se întâmplă în 2024 cu banii. Nu avem bani nici pentru acea toaletă din curte – da, este rușinos să avem toaleta în curte, dar nu avem bani; adică ne propunem, ne dorim, dar nu sunt bani.”, declara, într-un interviu acordat pentru Antena3, la finalul lunii decembrie, primarul comunei Prunișor, Emilian Vîlcu.

În timp ce lucrurile par să nu se îndreptă spre făgașul normal în această localitate, iar mulți dintre cetățenii satelor aparținând comunei Prunișor sunt nevoiți să circule prin noroi la fiecare ploaie însemnată, există și reversul: primării de comune care, atrăgând bani europeni, au reușit să ofere condiții moderne cetățenilor. Spre exemplu, în Șimian, s-a realizat proiectul de aducțiune a rețelei de gaze, fiind singura comună din județ, racordată la gaz. Investiția a fost finanțată din Fondul European de Dezvoltare Regională, prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014-2020. Șimianul este cea mai mare comună din Mehedinți, având 10.700 locuitori conform ultimului recensământ.

De altfel, profitând de oportunitățile de finanțare, puse la dispoziție autorităților locale, prin diverse surse de finanțare, o altă comună din județ – Bâcleș – a accesat proiecte smart și care protejează mediul înconjurător, devenind prima comună din Mehedinți care a pus în funcțiune două stații electrice. Proiectul a fost accesat în cadrul programului derulat de AFM – de  instalare a stațiilor de încărcare. De altfel, localitatea va înființa un parc fotovoltaic, care ar urma să acopere aproape 90% din necesarul de energie electrică pentru instituțiile publice (școală, primărie, bazin de înot, cămin cultural) și iluminatul public de la nivelul comunei.