Noii și vechii parlamentari: cine va reprezenta județul în Parlament în perioada 2024 – 2028 și ce politicieni pierd mandatele?

În data de 20 decembrie, noul Parlament, desemnat în urma alegerilor din 1 decembrie, este convocat de președintele României, pentru  se constitui. Anunțul a fost făcut de Administrația Prezidențială. Camera Deputaților și Senatul sunt considerate legal constituite după validarea a două treimi dintre mandatele de deputați și senatori și după depunerea jurământului de către aceștia.

Județul Mehedinți va fi reprezentat, în legislatura, 2024 – 2028, de șase parlamentari: patru deputați și doi senatori. Partidele, care au reușit să obțină mandatele de parlamentari sunt: PSD, PNL și AUR. Partidul Social – Democrat Mehedinți a obținut, în urma scrutinului din 1 decembrie, patru din cele șase posturi de parlamentari (doi senatori și doi deputați), Partidul Național – Liberal a obținut un post de deputat, la fel ca Alianța pentru Unirea Românilor.

CINE REPREZINTĂ MEHEDINȚIUL ÎN SENAT?

PSD a reușit să obțină – în premieră, la nivelul județului, cele două mandate de senator, prin Liviu Mazilu și Oana Buzatu.

Liviu Mazilu, de profesie inginer, se află la cel de-al treilea mandat consecutiv de senator al județului Mehedinți, fiind unul dintre cei mai activi parlamentari ai județului. Mazilu este unul dintre inițiatorii – alături de deputatul Alin Chirilă – propunerii legislative pentru modificarea art.168, alin (1), lit.a) din Legea nr.360/2023 privind sistemul public de pensii (în speță – încadrarea în condiții speciale a unor locuri de muncă de la RAAN).

Oana Buzatu este cel de-al doilea senator al județului și singura femeie care va reprezenta Mehedințiul în legislatura 2024 -2028. De profesie jurnalist, și-a desfășurat activitatea, în ultimii ani, în cadrul Consiliului Județean (din postura de șef al Serviciului Media, Autorizare și Monitorizare a Activității de Transport). Aceasta a reușit să obțină cel de-al doilea post de senator pe listele Partidului Social – Democrat. Aflată la început de carieră politică, social – democrata își propune să reprezinte cu cinste județul în cei patru ani de mandat.

CINE REPREZINTĂ MEHEDINȚIUL ÎN CAMERA DEPUTAȚILOR?

Județul Mehedinți va fi reprezentat, în legislatura 2024 – 2028, de patru deputați: doi ai Partidului Social – Democrat, unul – din partea Partidului Național Liberal și unul – din partea Alianței pentru Unirea Românilor.

Social – democratul Alin Chirilă se află la cel de-al doilea mandat de deputat. De profesie jurist, Chirilă a ocupat postul de secretar de stat în Ministerul Dezvoltării, implicându-se activ pentru atragerea de bani europeni, necesari dezvoltării comunităților din județul nostru. Pe parcursul mandatului, Chirilă a fost inițiatorul mai multor inițiative legislative, care au venit în sprijinul mehedințenilor. Social-democratul este inițiatorul unei propuneri legislative (care, ulterior, a devenit lege) care permite autorităților locale extinderea programului de masă caldă pentru toate unitățile de învățământ.

Cel de-al doilea mandat de deputat revine social – democratului Alin Tomoescu. Acesta este profesor, iar, în ultimii ani, a condus învățământul mehedințean, din postura de inspector școlar general.

Cel de-al treilea post de deputat al Mehedințiului revine liberalului Mihai Culeafă (de profesie jurist). Liberalul se află, din septembrie 2021, la conducerea Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor, din postura de vicepreședinte. De altfel, Culeafă a ocupat, și în legislatura 2016 – 2020, funcția de deputat. Este unul dintre parlamentarii care, pe perioada pandemiei, și-a donat indemnizația parlamentară, către unitățile sanitare, în încercarea de a sprijini eforturile unității medicale în lupta cu COVID-19.

Cel de-al patrulea post de deputat revine Alianței pentru Unirea Românilor Mehedinți, prin antreprenorul local Eduard Koler (președinte al filialei județene a AUR). Inițierea de propuneri legislative care să încurajeze investițiile și atragerea antreprenorilor către județul nostru sunt principalele puncte pe care și le propune AUR Mehedinți, prin noul parlamentar de Mehedinți. Koler și-a propus să transpună experiența din mediul mediul privat în beneficiul cetățenilor.

Dacă, în legislatura 2024 – 2028, județul va fi reprezentat de patru social – democrați, un liberal și un reprezentant al AUR, sunt și politicieni care, odată cu încheierea legislaturii 2020 – 2024, nu își păstrează mandatele. În prezent, până la preluarea noilor mandate, Mehedințiul este reprezentat de alți 6 șase parlamentari, dintre care patru nu vor mai figura în noul Parlament. Astfel, actualii parlamentari sunt: Stela Firu, Liviu Mazilu – ambii senatori; Alin Chirilă, Cornel Folescu, Dumitru Mărculescu și (după preluarea mandatului de europarlamentar de către Virgil Popescu) Alin Udriște. Dintre cei care au reprezentat județul în Parlament în ultimii patru ani, doar doi politicieni se regăsesc și în viitorul mandat și anume: senatorul Liviu Mazilu și deputatul Alin Chirilă.

CINE SUNT PARLAMENTARII CARE NU SE REGĂSESC ÎN NOUA LEGISLATURĂ?

Astfel, parlamentarii care nu se vor regăsi în noua legislatură sunt: senatorul Stela Firu, deputatul Dumitru Mărculescu, deputatul Cornel Folescu și deputatul Alin Udriște.

Senatorul Stela Firu, de profesie medic, a propus, în timpul mandatului inițiative care să sprijine domeniul medical. De altfel, este unul dintre inițiatorii legii pentru prevenirea şi combaterea efectelor consumului de băuturi energizante de către populație (prin care se interzice consumul de astfel de băuturi de către minori). Anterior, Firu a fost consilier județean, manager al Spitalului CFR Drobeta Turnu Severin, iar în trecut, a condus Direcția de Sănătate Publică Mehedinți. Liberala a candidat, la alegerile din 1 decembrie, pe primul loc la Senat din partea Partidului Național Liberal, însă, nu a reușit să își mențină postul.

Cornel Folescu, actualmente deputat (mandat câștigat în 2020 din partea PSD Mehedinți), nu a mai candidat pentru un loc în Parlamentul României. A fost deputat al județului timp de patru ani (2020 – 2024), iar la începutul anului 2024, a decis să schimbe culoarea politică, trecând de la PSD la AUR, iar apoi, făcând pasul către PNL. Anterior, a fost viceprimar al Severinului și în trecut, a condus Secția de Drumuri Naționale Drobeta Turnu Severin.

Dumitru Mărculescu, actual deputat din partea PNL, nu s-a mai regăsit pe listele de candidați pentru Parlamentuș României, la alegerile din 2024. Mărculescu a avut un singur mandat de deputat (în legislatura 2020 – 2024), timp în care a avut 14 luări de cuvânt în Parlament și a participat la inițierea a 128 de propuneri legislative. Mărculescu a fost, anterior mandatului de deputat, consilier județean şi director comercial al Secom SA, operatorul regional de apă şi canal din judeţ, iar până în 2016, a ocupat postul de consilier juridic la Hidroserv Porţile de Fier, unitate pe care a şi condus-o din 8 octombrie 2009 până în 21 septembrie 2012. Acesta şi-a început activitatea profesională în 1986, ca electrician la Hidroelectrica Porţile de Fier şi a evoluat, ulterior, la statutul de jurist şi cel de inspector de resurse umane.

Alin Iuliu Udriște, antreprenor local de succes, a ocupat, pentru scurt timp, postul de deputat, după vacantarea mandatului, prin plecarea lui Virgil Popescu în Parlamentul European. Udriște a condus, din 2020, Societatea Națională a Apelor Minerale ( SNAM), companie de stat aflată în subordinea Ministerului Economiei. Din postura de director al acestei societăți, a reușit să transpună activitatea din mediul privat și s-a implicat pentru dezvoltarea instituției pe care a condus-o pentru obținerea de profit.

La nivel național, Parlamentul va fi format, în legislatura 2024 – 2028, de 134 de senatori și 312 deputați.

Cei 134 de senatori din legislatura 2024-2028 reprezintă următoarele partide:

PSD – 36 de mandate de senator;

AUR – 28 de senatori;

PNL – 22 de senatori;

USR – 19 senatori;

SOS România – 12 senatori;

UDMR – 10 senatori;

POT – 7 senatori.

Cei 312 deputați din legislatura 2024-2028 reprezintă următoarele partide:

PSD – 86 de mandate de deputat;

AUR – 63 deputați;

PNL – 49 deputați;

USR – 40 deputați;

SOS România – 28 deputați;

POT – 24 deputați;

UDMR – 22 deputați.

Deputații și senatorii beneficiază de imunitate parlamentară, ceea ce înseamnă că nu pot fi trași la răspundere juridică pentru opiniile sau voturile exprimate în timpul exercitării mandatului. Totuși, în cazul în care un parlamentar comite o infracțiune în afara exercitării funcției sale, acesta poate fi cercetat, dar numai cu aprobarea camerei din care face parte. O altă regulă importantă este legată de incompatibilități. Deputații și senatorii nu pot deține, în același timp, alte funcții publice de autoritate, cu excepția funcției de membru al Guvernului.