Agricultorii încă așteaptă ajutorul de urgență, promis în urma inundațiilor din lunile mai – iunie. Banii întârzie să apară.

Fermierii afectați de calamitățile de anul acesta, încă, așteaptă sprijinul de urgență, promis de Guvern. Deși județul Mehedinți a fost afectat de inundații în lunile mai – iunie, nici până acum, nu se știe nimic de distribuirea sumelor către agricultorii afectați.

Autoritățile din județul Mehedinți spun că au întreprins toate demersurile pentru ca fermierii să primească bani pentru despăgubiri, însă formalitățile sunt greoaie și durează o perioadă  îndelungată. Astfel, agricultorii s-au văzut puși în situația de a-și acoperi singuri pagubele, până la sosirea sprijinul promis cu surle și trâmbițe de Executiv.

„Comisia județeană pentru constatarea pagubelor s-a deplasat în teren, efectele precipitațiilor fiind transmise Ministerului Agriculturii și acum, urmează să facem și calculele necesare pentru sumele aproximative care li se cuvin celor afectați. Au fost afectate mai multe categorii de culturi: semănate în toamnă, în primăvară și legume. Suprafețe mai afectate au fost înregistrate în comuna Punghina, cu referire la culturile de păioase: grâu, în special. Nu știm când vor ajunge sumele pentru despăgubiri. La calamitățile de secetă din anul 2022, plățile s-au efectuat în luna septembrie a acestui an.”, declară directorul Direcției Agricole Mehedinți, Ștefan Răceanu.

„Direcția Agricolă întreprinde, în continuare, demersurile necesare pentru ca fermierii să primească sumele pentru despăgubiri. Se așteaptă emiterea normelor metodologice, de către Guvern. Din moment ce acele norme vor fi introduse, vor fi disponibili și acei bani. Demersurile care țin de autoritățile din Mehedinți au fost făcute.”, declară, la rândul său, prefectul județului Mehedinți, Alin Constantin Isuf.

Amintim: vremea rea a făcut ravagii în județul Mehedinți, în lunile mai – iunie, atunci când, în mai multe localități, au fost emise avertizări de cod roșu de vreme rea. Precipitațiile masive căzute în perioadele 25 – 28.05.2023 și 12 – 18.06.2023 au înregistrat cantități situate între 74,2 l/mp la Strehaia și 119,9 l/mp la Halânga. Efectele cantităților mari de precipitații au constat în depășirea cotelor de atenție pe râurile Motru și Coșuștea, precum și pe pârâurile Hușnița și Drincea, însă cele mai multe pagube s-au produs ca urmare a scurgerii apelor de pe versanți.