Bem mai puțin, din cauza secetei. Producții de fructe, distruse de schimbările climatice!

Anul acesta, o să bem mai puțin și o să avem mai puține produse obținute din fructe. Vremea mai caldă și mai uscată afectează culturile de fructe. Din cauza schimbărilor climatice, fructele îngheață în pomi primăvara, iar vara, livezile sunt distruse de secetă. Unii dintre producători s-au reorientat spre plantarea unor pomi cu producție târzie, pentru a evita perioadele friguroase din luna mai, dar acest aspect conferă băuturii un gust diferit.

În comuna Svinița, din județul Mehedinți, trăiește o comunitate de etnici sârbi care păstrează cu sfințenie rețeta de pălincă de smochine, din moși – strămoși. În comună, sunt 15 hectare plantate cu smochini – plantă care crește doar în această zonă a județului. Țuica este un brand al comunei, însă, anul acesta, producția este mai slabă cantitativ din cauza secetei prelungite. Afectată este și producția de dulceață de smochine, pe care gospodinele o prepară cu iscusință. Cetățenii își rotunjesc veniturile de pe urma vânzării produselor făcute din smochine. Seceta din această vară și faptul ca iarna a fost blândă sunt motivele pentru care producția de smochine a scăzut la jumătate.

„Din smochine facem dulceață, gem, țuică, vin, pălincă, iar noi suntem singurii producători de coniac de smochine din zonă. Este afectată producția de anul acesta. Smochinele nu sunt la fel de zemoase. Este afectată producția de produse tradiționale: pălincă, coniac, vin, dulceață. Dacă nu avem producție bună, se resimte, pentru că ne rotunjim veniturile cu vânzarea de produse la festival. Dacă fructele nu sunt dulci, nu pot fi culese la termen. Calitatea fructului contează cel mai mult la dulceața de smochine: fructul trebuie să fie mare și dulce.”, spune o localnică, Narcisa Bojin.

„Anul acesta este secetos, iar smochinele sunt uscate. Producția de țuică și dulceață nu este la standarde. Pe fiecare an, se simte tot mai mult seceta și la noi în zonă. Producția a scăzut cu cel puțin 50% față de anul trecut.”, spune alt localnic, Milan Ilici.

„Seceta a afectat producția de smochine și pe cea a produselor obținute din acest fruct biblic. Fiind fructe mai puține și de calitate mai slabă, nici țuica nu a ieșit în cantități corespunzătoare și nu este de calitate. Din produse obținute din smochine, localnicii își rotunjesc veniturile. Ne propunem ca, la festivalul din weekend, să fie promovate produsele tradiționale. Și producția de prune din zonă este afectată. Cam jumătate din cantitatea de prune s-a pierdut, pentru că fructele au căzut din pomi înainte să se coacă complet.”, declară primarul comunei Svinița, Nicolaie Curici.

Smochinele au un festival al lor în Svinița, în ultima săptămână din luna august. Punctul culminant al festivalului îl constituie expoziția și vânzarea smochinelor proaspete și a produselor derivate, cum ar fi gemuri, conserve, dulcețuri, țuică, pălincă și coniac – toate pregătite cu pricepere de către locuitorii din Svinița.