Reguli pentru sacrificarea porcului în gospodărie! Tăierea porcului fără asomare, pedepsită prin lege!

Tăierea porcului, prin înjunghiere directă, fără asomare, este o faptă prevăzută prin lege, fiind considerată a fi un act de cruzime față de animale. Pentru această faptă, legislația prevede amenzi între 3.000 și 12.000 de lei. Conform articolului 21 din Legea nr. 205/2004, animalele nu trebuie supuse unor suferințe inutile în cazul sacrificării sau uciderii.

Articolul 6 din Legea nr. 205/2004, prevede că prin cruzime față de animale se înțelege:

  1. a) omorârea animalelor, cu intenție;
  2. b) practicarea tirului pe animale domestice sau captive;
  3. c) organizarea de lupte între animale sau cu animale;
  4. d) folosirea de animale vii pentru dresajul animalelor sau pentru a le controla agresivitatea;
  5. e) folosirea de animale pentru expoziții, spectacole, publicitate, realizare de filme și în scopuri asemănătoare, dacă aceste activități le provoacă suferințe fizice și psihice, afecțiuni sau răniri;
  6. f) abandonarea și/sau alungarea unui animal a cărui existență depinde de îngrijirea omului;
  7. g) administrarea de substanțe destinate stimulării capacităților fizice ale animalelor în timpul competițiilor sportive, sub forma dopajului;
  8. h) maltratarea și schingiuirea animalelor;
  9. i) intervențiile chirurgicale destinate modificării aspectului unui animal sau altor scopuri necurative, cum ar fi codomia, cuparea urechilor, secționarea corzilor vocale, ablația ghearelor, coltilotul ciocului și dinților;
  10. j) provocarea de suferințe fizice și psihice prin orice mijloace.

Astfel, conform articolului 26 din aceeași lege, nerespectarea acestor reguli constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 3.000 de lei la 12.000 de lei. Asomarea poate fi realizată doar de către persoane instruite, respectiv medicii veterinari de liberă practică, care trebuie să verifice si starea de sănătate a animalelor înainte de sacrificare. Anual, Direcțiile Sanitar Veterinare distribuie asomatoare pentru tăierea porcilor de Crăciun medicilor veterinari din fiecare judeţ. Deplasarea medicilor pentru asomarea porcilor sau a altor animale se face la solicitarea beneficiarilor. Sacrificarea trebuie să se facă în condiții igienice și fără suferință pentru animal.

Carnea de porc provenită din gospodării poate fi folosită doar pentru consum propriu. De altfel, carnea de la suinele domestice sau cea achiziţionată din diverse surse este destinată doar consumului propriu şi doar în urma efectuării analizelor trichineloscopice, au avertizat inspectorii sanitar-veterinari.