În această podgorie din comuna Corcova, strugurii sunt culeși de zor din cele 14 hectare de viță – de – vie. Recoltarea strugurilor început neobișnuit de timpuriu ca urmare a temperaturilor ridicate. Muncitorii culeg de zor strugurii, iar producția – deși mai slabă cantitativ – va oferi, anul acesta, vinuri de calitate superioară.
Viticultorii au avut parte de un an dificil din cauza temperaturile extrem de ridicate și a lipsei ploii. Astfel, producția medie pe hectar la strugurii negri este de 6 tone, în timp ce dezastrul se resimte la strugurii albi, acolo unde producția este de 1 t/ha.
Temperaturile extreme și lipsa precipitațiilor au distrus culturile de mari, însă au avut un efect benefic asupra strugurilor, sporind calitatea vinului. Astfel, deși recolta de struguri a fost mai mică, calitatea acestora a crescut datorită concentrației ridicate de zahăr.
„Calitatea vinului va fi foarte bună. Am avut un an atipic. Am început primăvara cu îngheț și am pierdut câteva parcele. Au urmat, apoi, canicula și seceta. La final, am cules destul de timpuriu soiurile albe, pentru a nu acumula prea mult zahăr, iar acum, suntem la culesul strugurilor roșii. Sunt puțini struguri, mici, dar foarte calitativi. Noi vindem pe piața din România, Franța – din ce în ce mai mult și am început și Germania și Italia. Vedeta acestui an va fi Shiraz – este un strugur care se comportă foarte bine în orice condiții climatice.”, declară Laurent Pfeffer, un tânăr francez care a ales să facă performanță în domeniul viticol în Corcova, România.
În România, producția de struguri s-a diminuat constant în ultimii 5 ani.