Grifonii de bronz, amplasați pe Palatul Culturii, au fost restaurați. Lucrarea a costat peste 400.000 lei, iar mare parte din cost a fost suportat de firma de asigurări.

Grifonii de bronz, amplasați pe Palatul Culturii Teodor Costescu din Drobeta Turnu Severin, au fost restaurați, în urma unei ample lucrări realizate de o echipă condusă de Emilian Popescu (membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România și doctor în arte vizuale la Universitatea de Vest din Timișoara).

Cum clădirea palatului este monument istoric protejat, restaurarea statuilor, ce împodobesc clădirea, a fost posibilă după parcurgerea tuturor demersurilor legale necesare pentru protejarea patrimoniului cultural. Ministerul Culturii a dat toate avizele necesare primăriei Severinului pentru efectuarea lucrărilor.  Costul întregii lucrări a fost estimat la aproximativ 428.000 de lei, din care aproximativ 300.000 lei au fost suportați de o firmă de asigurări.

„A fost o muncă extrem de laborioasă, iar eforturile echipei de restauratori au fost remarcabile. Anul acesta, cei doi grifoni împlinesc 100 de ani și ne bucurăm că am reușit să reîntregim clădirea Palatului Culturii, imobilul fiind moștenirea noastră culturală și, totodată, simbolul culturii mehedințene. Suntem datori să protejăm cultura, arta și tradiția”, declară Marius Screciu, primarul municipiului Drobeta -Turnu Severin.

Procesul de restaurare a celor doi grifoni a început în vara anului trecut. Amintim: unul dintre grifoni (mai exact capul grifonului din stânga) s-a prăbușit din senin, pe data de 2 iulie 2021, în timpul Festivalului Daco – Roman.

Un comentariu

  1. S-a lucrat fix o saptamana..in rest schelele au stat in soare, ploaie, putina zapada si multe zile si nopti. Bravo primarului…la mai multe realizari!! Ura!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error: Content is protected !!