Au plecat din Franța, spre Palestina, într-o căruță trasă de măgar. Drumeții s-au oprit în Mehedinți, unde au fost primiți cu ospitalitate.

O familie cu patru copii, toți minori, a plecat din Franța spre Palestina cu o căruță trasă de un măgar. După doi ani de la plecare, a ajuns în România. I-am întâlnit de-a lungul Dunării, acolo unde au fost primiți, cu ospitalitate de reprezentanții pensiunii Philadelphia, din comuna Dubova.

Yousuf (39 ani) și Matilde (39 ani) au plecat acum doi ani din Franța, în aventura vieții lor. Alături de cei patru copii, Noon, Jood, Ninawa și Jal (11, 8, 6, 3 ani), cu o căruță trasă de un  măgar (Nina, în vârstă de 22 de ani) și însoțiți de doi câini, și-au propus să ajungă în Palestina, țara natală a bărbatului. Prima iarnă i-a prins în Franța, următoarea, în Croația, iar cea care va veni, cel mai probabil, în Bulgaria. Iarnile, călătoria este oprită. Aceștia și-au propus să descopere lumea reală, dincolo de aparențe.

„Am hotărât să plecăm din Franța, pentru că nu ne place foarte tare această țară, din punct de vedere al culturii. Am decis să călătorim alături de copiii noștri, încet, în cât mai multe țări (în câte vom putea). De aceea, am luat un măgar cu noi: mergem încet și vrem să le arătăm copiilor noștri ce înseamnă să fii liber, nu dependent de toate lucrurile: casă, internet. Vrem să le arătăm ce înseamnă să ai timp pentru tine. Oamenii ne-au impresionat peste tot – fie în mod pozitiv, fie în mod negativ. Locuitorii din România sunt pozitivi, ne oferă o siguranță. Aici, nu ne facem griji pentru nimic, pentru că oamenii sunt amabili. Țara este frumoasă. Nu ne facem griji că nu vom găsi mâncare, apă sau un loc în care să dormim. Uitați aici exemplul clar! Este bine că le arătăm copiilor noștri oamenii în realitate, așa cum sunt ei, nu cum apar la televizor. Aceasta cred că este cea mai frumoasă parte a călătoriei noastre: să avem parte de Dunăre pe parcursul drumului. Vom vedea apa și în continuare, acum ne vom îndrepta spre Calafat. E foarte frumos. Palestina este țara în care m-am născut. M-am mutat în Franța, după ce am întâlnit-o pe Matilde. Nu ne place viața acolo, de aceea am decis să mergem în Palestina. Nu știu dacă vom rămâne sau nu în Palestina, dar știm clar că nu ne întoarcem în Franța. Ne gândim la ziua de astăzi. Nu știm ce va fi mâine. Nu știm ce va fi peste doi ani în Palestina, când vom ajunge noi, dar ne dorim să ajungem la destinație și să le arătăm copiilor țara mea natală. Mâncarea din țara voastră e foarte bună. Am gustat sarmale și mititei. Sunt foarte bune. În prima zi petrecută în România, ni s-a oferit duș și două feluri de ciorbă, care au fost foarte bune. Ieri, pe Dunăre, am pescuit și cei de aici ne-au preparat peștele.”, povestește, cu entuziasm, Yousuf.

Yousuf a fost dulgher, iar Matilde a lucrat în cinematografie. Au renunțat la cotidian pentru aventura vieții lor. Au cunoscut locuri minunate și oameni amabili. În România, au fost întâmpinați cu ospitalitate. Preparatele culinare și peisaje mirifice i-au impresionat. Au gustat sarmare și mititei și au rămas impresionați.

„Am lucrat, de la 20 de ani, timp de 10 ani, în industria cinematografiei, ca asistent de cameră și cameraman; făceam documentare. Când am avut copiii, am decis să fac un curs de recalificare. Având copiii, era greu să am această profesie. Am decis să călătorim în acest mod pentru că este cel mai bun exemplu să vedem oamenii și realitatea,  așa cum sunt. Am vrut neapărat să merg, să experimentez, să îmi educ mintea și trupul. Am decis să plecăm însoțiți de un măgar, nu cu caii. Nu știam nimic despre animale. Am zis că un cal ar fi prea înalt, dar un măgar este util, ne ajută să ne cărăm lucrurile. Putem să vorbim cu oamenii în timp ce mergem cu măgarul. Îmi place România și ce m-a impresionat este generozitatea oamenilor de aici, faptul că pun preț pe familie și că sar în ajutorul nostru. Peisajul este foarte frumos, iar oamenii sunt minunați.”, completează Matilde.

I-am întâlnit pe drumeți în comuna Dubova din județul Mehedinți (în Clisura Dunării), acolo unde au fost primiți, cu brațele deschise de o pensiune din localitate.

„Ea este Nina, mijlocul nostru de transport, <<motorul nostru>>. Are 22 – 23 ani și am cumpărat-o din Franța, deja antrenată, pentru că noi nu avem cum să dresăm animale. E foarte drăguță, calmă cu copiii.”, completează drumețul.

„Dorința noastră a fost să îi ajutăm. Știam despre sosirea lor din momentul în care au ajuns în România. Am ales să îi cazăm. Erau obosiți. Le-am oferit mese. Sunt de apreciat răbdarea și curajul lor pentru a parcurge această rută atât de lungă. Noi, de când i-am întâmpinat, le-am oferit toată ospitalitatea și i-am primit cu brațele deschise.”, spune Alin Arbănaș, reprezentantul pensiunii Philadelphia, din comuna Dubova.

Familia de drumeți nu știe dacă se va stabili în Palestina, dar nu își dorește revenirea în Franța. Acum, se îndreaptă spre județul Dolj, după care drumeții vor părăsi țara intrând în Bulgaria. Cei doi soți au și un canal de Youtube: Najmeddin trip to Palestine.