„Poarta de intrare” în Clisura Dunării – Drumul Național 57 – arată, pe porțiuni extinse, pe raza municipiului Orșova, ca dupa bombardament: cu denivelări și gropi. Acest peisaj îi nemulțumeste pe cei care tranzitează zona, mai ales în contextul în care șoferii își distrug mașinile, în craterele formate în asfalt. Șoferii, care merg des pe acest tronson, spun că drumul este o rușine pentru județ, având în vedere că, pe aici, trec mii de turiști care vin să viziteze Clisura Dunării. Mai mult: vegetația crescută pe marginea drumului obstrucționează vizibilitatea șoferilor.
„E jale. De când am terminat eu liceul, drumul arată așa – de 12 ani de zile. Este bătaie de joc. Acum câteva zile, mi-am schimbat plăcuțele și pivoții pe față, pentru că mi-am dărâmat mașina în gropile acestea. Pe aici, trec, zilnic, turiștii care, la rândul lor, își rup mașinile. Își bat joc de noi.”, spune un șofer care tranzitează zona.
„Nu se poate mai rău decât atât. De vreo lună jumătate, curge și apă pe aici, pe carosabil și nimeni nu ia nicio măsură. Până nu se întâmplă vreo nenorocire, nu va lua nimeni nicio măsură. Circulăm greu, ne rupem mașinile.”, spune un alt șofer.
„E urât. Trebuie făcut ceva. Ne distrugem mașinile. Pe aici, vin mii de turiști.”, spune un localnic.
„Mulțumim primarului pentru facilitățile pe care ni le-a făcut pe acest drum! Ne distrugem mașinile. Ăsta e asfalt? Ăsta e drum național? Schimb des bucșele, planetarele, am spart baia de ulei – sunt o grămadă de lucruri care se duc la mașină. Drumul acesta este o mare rușine. Cred că sunt ani de când e așa – nu a făcut nimeni nimic și nici nu va face.” povestește un alt localnic.
„Evităm, în fiecare zi, accidente. Foarte greu circulă. Dacă vin mașinile cu lemne, se pot răsturna. Uitați – au crescut buruienile pe rigole: dacă vine o ploaie mai însemnată, toată apa o va lua pe drum. Trebuie să mergem foarte încet, dar tot ne stricăm mașinile. Cuvintele sunt în zadar. Drumul este o rușine.”, spune alt șofer.
Tronsonul, care tranzitează Orșova, se află, de ani de zile, în administrarea autorităților locale. Contactat telefonic, viceprimarul municipiului, Bogdan Duică, spune că aleșii locali și-au dat votul pentru a înainta o solicitare Guvernului, prin care să tronsonul să fie preluat de către CNAIR, pentru că bani pentru reabilitare nu există în bugetul local.
Problemele pe acest sector de drum au apărut în toamna anului 2013, atunci când, la ieşire din Orşova spre Clisura Dunării, mai exact între kilometri 3+000 si 4+093, au avut loc alunecări de teren.