Comuna Prunișor, una dintre cele mai vitregite localități din județul Mehedinți, în ceea ce privește utilitățile oferite cetățenilor, este săracă, dar pare să aibă noroc cu carul. O recunoaște deschis edilul localității, care spune că nu are buget local pentru a asfalta drumuri, pentru a acoperi cheltuielile legate de salariile angajaților, pentru a reabilita clădirea primăriei (imobil ce stă să cadă), sau pentru alte investiții, dar pare să fie o localitate căreia norocul i-a surâs din plin, iar firmele „drăguțe” din județul Mehedinți au sărit cu bani pe primăria și consiliul local Prunișor, sponsorizând organizarea zilelor comunei.
În Prunișor, investițiile lipsesc cu desăvârșire din localitate, drumurile arată ca după bombardamente, iar copiii învață, în continuare, în spații improvizate, deși reabilitarea școlii pare să fi ajuns la final. Cu toate acestea, primarul ne explică, senin, că nu poate face nimic pentru a schimba soarta locuitorilor, părând că despre accesarea banilor europeni nu prea s-a auzit până în Prunișor.
„Pentru petrecerea prilejuită de Sfinții Constantin și Elena, am primit sponsorizare, în totalitate. Noi nu avem buget pentru așa ceva. Nimic din bugetul local! Exclus! Noi am plătit acea festivitate cu o sumă de 20.000 – 25.000 lei, bani veniți de la diverse firme care au fost drăguțe cu noi. Noi prindem în buget sumele pentru astfel de festivități, însă doar scriptic, pentru că, efectiv, nu dispunem de acești bani. Ce facem, facem pe sponsorizări. (……) Cât privește drumurile din comună, se poate circula cu mașina, chiar și când plouă. Mașina merge pe acolo: depinde de șofer. Noi, la fiecare ploaie, acționăm cu excavatorul, mai facem mici pietruiri.”, declara, într-un interviu, la finalul lunii decembrie, edilul comunei, Emilian Vîlcu.
Acum că ne-am lămurit că, pentru a circula prin noroaie și gropi, este nevoie să fii un șofer desăvârșit, am vrut să aflăm și alte lucruri: cu ce se poate mândri primăria Prunișor (măcar) în mediul om-line, în ultimii ani. Accesând pagina de internet, aflăm că prioritatea edilului o reprezintă cetățenii, fără a ne specifica, însă, cum se concretizează grija față de populație. Site-ul oficial ne întâmpină, în deschidere, cu o poză a primarului zâmbitor și încrezător. Înaintând în căutarea de informații, site-ul ne oferă pagini care nu pot fi accesate. Declarațiile de avere și cele de interese nu sunt disponibile, hotărârile de consiliu local nu sunt publicate, iar capitolul investiții lipsește cu desăvârșire.
În tot acest timp, speranța cetățenilor pare că s-a pierdut. În satul Zegaia, ulițe întregi sunt rupte de civilizație, iar despre accesul autospecialelor de intervenție nici nu se poate vorbi.
„Sunt foarte supărat pe conducerea primăriei. Nu putem circula pe aici. Când vin copiii, nu reușesc să intre cu mașina. Este bătaie de joc. Conducătorii noștri de la primărie nu au călcat niciodată pe aici, în afară de momentul în care a trebuit să îi votăm.”, spune unul dinte locuitorii satului Zegaia.
„Când primarul a făcut distracție în centrul satului, nu ne-a întrebat pe noi, cetățenii ce vrem. Noi voiam măcar reabilitare a drumurilor, nu distracție și festivități. Pompierii, aici, nu pot ajunge. Să nu mai vorbesc de o ambulanță!”, povestește, cu mâhnire, alt cetățean din satul Zegaia.
Comuna Prunișor are, conform ultimului recensământ, o populație de puțin peste 2.100 de persoane și acces la un drum european, însă, pare că acest lucru nu a dat de gândit autorităților locale: calea europeană pare să fie doar un vis îndepărtat; căci drumul atragerii banilor europeni este anevoios, presupunând muncă asiduă din partea autorităților locale. Între timp, locuitorii comunei și cei care tranzitează localitatea pot învăța să șofeze mai bine, căci, așa cum ne indică primarul, se poate circula și prin noroi, dacă suntem buni șoferi.