Din lac, în puț: așa se poate descrie situația din ultima perioadă în structurile MAI din județul nostru. După ce, în ultimii mulți ani, cea mai importantă instituție a Ministerului de Interne din Mehedinți – în speță IPJ Mehedinți – a fost condusă de polițiști numiți pe funcții (adică fără concurs), acum, situația s-a înrăutățit. Nu doar că instituția este condusă, în continuare, de un polițist numit de funcție, fără concurs, ci pare că județul ar fi rămas fără polițiști capabili, astfel încât fost nevoie de numirea unui comisar-șef, venit din cadrul IGPR, care nu are nici în clin nici în mânecă cu județul nostru și al cărui chip cam rar îl zăresc subalternii prin sediul instituției sau curtea inspectoratului. Este vorba despre comisar șef de poliţie MARIAN CÎRCEI, care a fost numite la comanda IPJ la finalul lunii mai și care, anterior ocupării acestei demnități, timp de 7 ani, a condus Serviciul Documentare, Planificare, Strategii – din cadrul Inspectoratul General al Poliţiei Române – Direcţia de Investigare a Criminalităţii Economice (altfel spus: muncă de birou, fără nicio intersectare cu munca aplicată pe care o presupune funcția de comandant al unui inspectorat). Astfel, pentru munca de birou, Cîrcei a fost avansat la conducerea unei instituții – cheie dintr-un județ ce îi este total străin și a cărui dinamică nu pare să depună prea mari eforturi să o cunoască. Și nici nu ar avea prea mari motive să se dea peste cap să încerce să cunoască județul și problemele cu care se confruntă Poliția din Mehedinți, căci nu va poposi prea mult în județul de pe malul Dunării. Împuternicirea sa este pentru o perioadă de 6 luni, timp în care bifează (cel puțin teoretic și declarativ) îndeplinirea atribuțiilor de comandant al unui inspectorat, după care, își ia valiza și își urmează drumul.
Și pentru că ce e prea mult, strică – același principiu este aplicat și de conducerea IPJ, mai nou. Pe principiul luna trece, leafa merge, comandatul își face apariția lunea și pleacă vinerea – să nu depășească norma pentru care statul îl plătește. Dacă apare vreo situație de urgență în weekend: Dumnezeu cu mila! De altfel, nici telefonul de serviciu nu pare să îi fie prieten noului inspector-șef al IPJ, căci mai tot timpul, este de negăsit telefonic. În tot acest val al venirilor și revenirilor în județul pe care comandantul nici nu îl cunoaște, o parte a atribuțiilor sale este automat preluată de adjunctul inspectoratului – în caz că avea prea puține atribuții, ținând cont de faptul că celălalt post de adjunct este, în continuare, neocupat.
Noul comandant și-a făcut prima apariție publică săptămâna trecută, în cadrul unei conferințe de presă, însă nu vă imaginați că acest lucru s-a întâmplat din dorința de a cunoaște mass-media sau de a-l vedea populația județului, ci urmând directiva venită de la București pentru fiecare inspectorat în parte, Cîrcei a ieșit public pentru a prezenta bilanțul Inspectoratului pe primul semestru al anului.
Ultimul comandant al IPJ Mehedinți, venit din afara județului a fost comisarul-șef Daniel Fețanu (actualmente numit la conducerea IPJ Hunedoara), cel care, în perioada aprilie -octombrie 2019, a îndeplinit atribuțiile de şef al IPJ Mehedinţi. Spre deosebire de noul comandant al Poliției mehedințene, Fețanu era prezent în activitatea inspectoratului și a județului, fiind implicat în ceea ce înseamnă coordonarea a polițiștilor din inspectorat. La polul opus, se află actualul comandant, care nu catadicsește să iasă prea des din birou, iar când o face este pentru a urma calea Bucureștiului. Între timp, activitățile, până și cele formale (cum ar fi prezentarea la ședințele Colegiului Prefectural), sunt preluate de către adjunctul IPJ.
Și cum iarba rea nu piere, iar era împuternicirilor este departe de a apune, urmând modelul IPJ, Jandarmeria Mehedinți ne-a trântit în data de 18 iulie niște poze trimise on-line, prin care a înștiințat publicul că, după pensionarea colonelului Ionel Dina, la comanda instituției, a fost numit un jandarm adus din Craiova. Astfel, nici IJJ Mehedinți pare că nu a reușit să identifice un jandarm care să ocupe postul de comandant al instituției și începând cu data de 18 iulie, prin ordinul inspectorului general al Jandarmeriei Române, la conducerea unității, a fost împuternicit, pentru o perioadă de 6 luni, colonelul CÂRPICI Ștefănel-Claudiu, șeful Serviciului Ordine și Siguranță Publică din cadrul Grupării de Jandarmi Mobile ,,Frații Buzești” Craiova.
Jandarmeria Mehedinți ne oferă și mai puține informații despre noul comandant – nici măcar acces la CV-ul noului comandant (care lipsește de pe site-ul instituției). IJJ ne transmite sec programul de audiențe al noului comandant și cam atât, în timp ce adjunctul inspectoratului are CV-ul postat pe site-ul oficial al Jandarmeriei.
Nu este, însă, de mirarea că, de ani de zile, instituțiile Ministerului de Interne sunt conduse de persoane împuternicite sau desemnate pe funcții, căci concursul oferă deplinătate și precizie a deciziei unui comandant și, implicit, lipsa constrângerii politice. Și cum cu toții știm că politica își dorește, nu de puține ori, manipulare a maselor, instituțiile-cheie, precum cele din subordinea MAI, sunt primul pas către acest scop.