Grevă de avertisment în școlile din Mehedinți! Peste 90% din profesorii înscriși în sindicat participă la acțiune.

Mâine, are loc grevă de avertisment în educație. Timp de două ore (între 11.00 și 13.00), profesorii nu-și vor ține orele, iar elevii vor fi doar supravegheați. Printre altele profesorii cer majorarea salariilor, acordarea salariului mediu brut pe economie pentru profesorii debutanți sau investiții în infrastructura de învățământ. Mehedințiul este unul dintre cele mai bine reprezentate județe în acest demers.

“În data de 17 mai, avem grevă de avertisment. Este vorba despre două ore (11.00 – 13.00), interval în care elevii și profesorii vor fi la școală, însă cadrele didactice vor asigura doar supravegherea elevilor. Este semnalul pe care îl dau angajații din educație ca urmare a tergiversării rezolvării problemelor din sistem. Ne aflăm în situația în care sistemul de educație nu mai este dorit de tineri, din cauza slabei salarizări. De asemenea, ne confruntăm cu părăsirea masivă a sistemului de către angajații bine pregătiți. La nivelul școlii noastre, 100% din personal a semnat pentru grevă. De altfel, județul Mehedinți este județul fruntaș la semnături, 90% dintre angajații, care sunt membri de sindicat, semnând pentru acest demers. De la marșul de protest din 10 mai, la care au participat 15.000 de cadre din învățâmânt, guvernanții nu au dat niciun semn că ar iniția un dialog cu sindicatele care ne reprezintă, iar acest lucru este îngrijorător. De aceea, consider că trebuie să facem toate demersurile necesare astfel încât problemele din educație să fie pe agenda zilei și să înceapă a fi rezolvate.”, declară directorul Liceului Tehnic “Decebal”, profesorul Vasile Busuioc.

De altfel, profesorii se pregătesc de greva generală. Deja, liderii de sindicat au făcut un apel către părinți să-și tină copiii acasă începând din 22 mai.

Revendicările sindicatelor din educație sunt următoarele:

– Majorarea salariilor personalului din învățământ, în conformitate cu importanța socială a muncii prestate, plecând de la principiul salariul profesorului debutant să fie cel puțin egal cu salariul mediu brut pe economie, salarizarea întregului personal didactic de predare urmând să se realizeze în mod progresiv, în raport de funcție, studii, vechime și grad didactic;

– Instituirea regulii indexării anuale a salariilor personalului plătit din fonduri publice, cu rata inflației;

– Plata orelor suplimentare efectuate de personalul didactic auxiliar și nedidactic;

– Acordarea sporurilor pentru condiții de muncă personalului din învățământ;

– Acordarea drepturilor prevăzute în legislația în vigoare și contractele colective de muncă aplicabile (decontarea navetei, plata indemnizației de instalare, acordarea concediului de odihnă suplimentar, compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat etc.);

– Creșterea anuală a investițiilor în învățământ, pentru îmbunătățirea bazei materiale și a infrastructurii;

– Renunțarea la aplicația EduSal și înlocuirea acesteia cu un program informatic de salarizare gestionat și administrat de Ministerul Educației.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error: Content is protected !!