Microbuzele electrice pentru elevi ajung în Mehedinți. Primăriile, care nu au stații de încărcare, nu primesc aceste microbuze.

Sunt vești bune pentru elevii din Mehedinți. 31 de primării din județ, care au depus solicitare către autoritatea locală, vor primi microbuze electrice, după ce, astăzi, reprezentanții Consiliului Județean au semnat contractul pentru achiziția acestor microbuze. Programul urmărește îmbunătățirea condițiilor de transport pentru elevii din localitățile izolate, reducerea riscului de abandon școlar, fiind, în același timp, un proiect prietenos cu mediul. Programul „Microbuze electrice pentru elevi” este derulat de Ministerul Educației și finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență – Componenta C15: Educație. De altfel, Consiliul Județean anunță că a depus încă un proiect, în cadrul AFM, pentru achiziția a încă 10 microbuze electrice, urmând ca, în scurt timp, să fie semnat contractul de finanțare.

„Este un moment important pentru sistemul educațional din județul Mehedinți. În vara anului trecut, am semnat, la Guvenul României, în prezența domnului prim – ministru și a doamnei ministru a Educației, un contract care ne-a asigurat finanțare pentru a achziționa 31 de microbuze electrice, școlare, care să deservească elevii din 31 de UAT-uri Am îndeplinit, atunci, toate prcedurile legale, astfel că, acum, am finalizat și procedura de achiziție publică și, astăzi, am ajus în momentul în care semnăm contractul de furnizare a 31 de microbuze școlare. Vorbim despre microbuze școlare care vor fi livrate în maxim 8 luni de zile de la data semnării acestui conctract. Microbuzele vor avea o capacitate de 16 locuri (plus locul șoferului). Din aceste 16 locuri, unul este destinat persoanelor cu dizabilități, iar mocrobuzele sunt dotare cu un sistem care permite urcarea și coborârea persoanelor cu dizabilități.”, declară președintele Consiliului Județean Mehedinți, Aladin Georgescu.

Microbuzele sunt create de Ford, fiecare având o autonomie de peste 300 km, astfel că autovehiculele pot fi folosite pentru a realiza întreg circuitul într-o zi: dus – întors pentru toți elevii din toate satele unei comune. Microbuzele vor fi predate, la momentul preluării, către unitățile administrativ – teritoriale.

„Este o onoare pentru noi că suntem parteneri într-un proiect atât de prestigios. Anul trecut, am reușit să obținem omologare pentru acest model de autovehicul. Încercăm să livrăm microbuzele în timp cât mai scurt și să ne ridicăm la exigențele dumneavoastră.”, declară, la rândul său, Vlad Papuc, reprezentantul firmei care livrează aceste microbuze.

Cu toate acestea, primăriile beneficiare au și obligații: reprezentanții Consiliului Județean Mehedinți atrag atenția că, dacă la data furniării acestor microbuze, unitățile administrativ – teritoriale nu dispun de stații de încărcare electrică, vor pierde dreptul de a primi acest microbuze. Până în acest moment, singura primărie care dispune de stație de încărcare electrică (din cele care urmează să primească microbuz electric) este Bâcleș.

Primăriile, care au depus cerere pentru distribuirea acestor microbuze electrice, sunt: Bâcleș, Baia de Aramă, Bălăcița, Balta, Braniștea, Breznița Ocol, Butoiești, Căzănești, Corcova, Devesel, Drobeta Turnu Severin, Dumbrava, Gogoșu, Grozești, Gruia, Ilovăț, Isverna, Jiana, Livezile, Malovăț, Obârșia Cloșani, Obârșia de Câmp, Oprișor, Pădina, Pătulele, Ponoarele, Pristol, Punghina, Șimian, Șișești, Șovarna, Stângăceaua, Tâmna, Vânători, Vânju Mare, Vânjuleț, Vlădaia, Voloiac.

Sursa foto 1: Turnul Sfatului

Sursa foto coperta: Reșița.ro