Protest la Finanțele din Mehedinți! „Nu suntem milogi.”. „Multă muncă, pe bani puțini!”

Circa 50 de angajați ai Finanțelor Publice Mehedinți s-au alăturat demersului de la nivel național și au intrat în grevă spontană, fiind nemulţumiţi de măsurile propuse de Executiv, pentru reducerea cheltuielilor bugetare. Cu toate că cei mai mulți dintre salariații Finanțelor s-au alăturat protestului, trezoreria a funcționat, astfel că activitatea cu publicul nu a fost afectată, derulându-se în ritm normal.

„Acesta este doar un protest spontan. Sperăm ca sindicatele noastre să organizeze o grevă legală, în care să ne exprimăm dolențele și guvernanții să ne ia în considerare. Doar o parte dintre noi, angajații din Mehedinți, am ieșit la protest, pentru a nu afecta activitatea trezoreriei. Ceilalți colegi asigură bunul mers al activității. Este un protest pentru a ne manifesta nemulțumirile și pentru a ne alătura demersului colegilor din țară. Sper ca liderii de sindicat să ia măsurile corecte și legale și să conducă spre normalitate și anume – nepunerea în aplicare a acestei ordonanțe sau cel puțin, nu sub această formă. Nu este o activitate care, în momentul de față, are nevoie de personal. Nu suntem nici milogi, așa cum s-a pus etichetă.”, spune unul dintre angajații de la Finanțe.

Proiectul inițiat de Guvern prevede plafonarea sporului de condiţii vătămătoare la 1.000 de lei, neacordarea indemnizaţiei de hrană şi a voucherelor de vacanţă pentru cei cu venitul brut peste 10.000 lei, anularea posturilor vacante, desfiinţarea biroului şi funcţiei de şef birou.  Aceaste solicitări se adaugă celorlalte două revendicări specifice, respectiv: egalizarea salariilor la nivelul maxim în plată pe fiecare funcţie, grad profesional şi gradaţie în cadrul sistemului fiscal şi introducerea în noua lege a salarizării a familiei ocupaţionale “finanţe” şi a unei grile de salarizare corespunzătoare complexităţii activităţii desfăşurate.

„Suntem neîndreptățiți. Se încalcă fragrant prevederile Codului Administrativ și cele ale statutului funcționarului public, care apreciază calitatea de funcționar public. Eu, spre exemplu, după 24 de ani de muncă, ar trebui să fiu sigură că urc în carieră, nu cobor – atât la nivelul funcției, cât și la nivel salarial. În toată această perioadă, noi ne-am perfecționat, așa cum a precizat și ministrul Finanțelor și ne aflăm în situația în care să fim la dispoziția șefului: dacă dorește, ne oferă un post de execuție, dacă nu – ne disponibilizează. Se vehiculează că avem salarii nesimțite – că avem 10.000 lei, dar acesta este brutul. Dacă dăm la o parte, 40% la sută, nu sunt salarii nesimțite. Multă muncă, pe bani puțini și efectiv, bugetul statului stă pe munca noastră.”, declară Liliana Ciuciu, șef al Biroului Monitorizare din cadrul Finanțelor Publice Mehedinți.

„Acest protest este unul spontan și este cauzat de apariția acelui draft de ordonanță, care prevede tăieri salariale pentru finanțiști și disponibilizări. Noi, cel puțin 7 ani de zile, cerem un statut al finanțiștilor, condițiile de muncă nu sunt acelea care ar trebui să fie, iar oamenii sunt nemulțumiți. Noi am finanțat, pe banii noștri, servicii de curățenie în instituție. Niciodată, nu am fost ascultați, nu am fost luați în seamă.”, povestește alt salariat al instituției, prezent la protest.

Pentru 22 august, angajații din Finanțe anunţă întreruperea lucrului pentru o perioadă de două ore şi un protest în faţa Ministerului Finanţelor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error: Content is protected !!