Interconector de gaze între România și Serbia! Ministrul Energiei, prezent la Severin: „Vom avea un preț cât mai scăzut pentru consumatorul din România.”

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a semnat astăzi, la Porţile de Fier I, împreună cu omologul său din Serbia, Dubravka Dedovic Handanovic, Memorandumul de înţelegere privind proiectul de construcţie a interconectorului de gaze între cele două ţări. Astfel, România și Serbia consolidează cooperarea energetică prin semnarea acestui pact. Țara noastră își asumă rolul de lider regional în sectorul energetic prin conectarea BRUA cu nodul Mokrin din Serbia. Astfel, Guvernul României, reprezentat de Ministrul Energiei, Sebastian Burduja și Guvernul Republicii Serbia, reprezentat de Ministrul Minelor și Energiei, Dubravka Đedović Handanović, au semnat Memorandumul de Înțelegere privind proiectul de construire a interconectorului de gaze.

Investiția vizează conectarea sistemelor naționale de transport al gazelor naturale din cele două țări, realizând legătura dintre nodul tehnologic Mokrin din Serbia și magistrala de transport BRUA de pe teritoriul României.  Pe teritoriul României, conducta de transport gaze naturale se va cupla la conducta BRUA (localitatea Petrovaselo, județul Timiș) și va avea lungimea de cca. 86 km (granița dintre România și Serbia – localitatea Comloșu Mare, județul Timiș). Conducta traversează, pe teritoriul României, următoarele UAT-uri: Recaș, Lenauheim, Remetea Mare, Giarmata, Pișchia, Sânandrei, Orțișoara, Satchinez, Biled, Șandra, Gottlob, Comloșu Mare. Conducta va fi proiectată astfel încât să asigure curgerea bidirecțională a unui debit de gaze de minim 1,6 mld Smc/an (183 000 Smc/h).

Ministrul Energiei spune că, prin această investiție, România va obține două beneficii pentru toţi românii: o piaţă mai competitivă, care va aduce preţul cel mai mic consumatorilor, securitate energetică, dezinsularizarea sistemelor energetice şi diversificarea surselor de aprovizionare.

 „Astăzi este o zi importantă pentru sistemul energetic național, dar și pentru cooperarea cu partea sârbă. Am marcat semnarea unui memorandum între Ministerul Energiei din România și ministerul omolog din Serbia, care vizează demararea unui interconector de gaze (Arad – Mokrin), care presupune înființarea unei rețele de 85 km. Costul estimat se ridică la aproximativ 80 milioane euro, lucrare pe care Transgazul o are în vedere. Noi ne propunem să operaționalizăm acest interconector cel târziu în 2028. Acest proiect este important pentru securitatea energetică a regiunii (a României și Serbiei) și pentru a avea un preț cât mai scăzut pentru consumatorul din România.”, declară Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, prezent la vizita în Drobeta Turnu Severin.

Acest proiect reprezintă un pas major în consolidarea securității energetice a ambelor țări și în integrarea regională a piețelor, prin diversificarea rutelor de aprovizionare.