Mulți români petrec Revelionul în Serbia. Mâncarea tradițională sârbească, muzica live și atmosfera de sărbătoare îi determină pe români să aleagă țara vecină.

Restaurantele şi hotelurile din Kladovo, oraş aflat la 15 de kilometri de graniţa cu România, au vândut toate locurile pentru petrecerea de Revelion din 31 decembrie. Sârbii îi ademenesc pe români cu preţuri mici, dar şi cu zeci de feluri de mâncare, preparată după reţete tradiţionale sârbeşti, dar şi româneşti, băutură la discreţie și formaţii de muzică. Pentru că au cereri multe din partea românilor, vecinii de peste Dunăre organizează de două ori Revelionul: pe 31 decembrie/1 ianuarie, dar şi pe 14/15 ianuarie, atunci când în Serbia se sărbătoreşte Anul Nou pe rit vechi. Un român plătește pentru Revelion 360 de euro/ persoană/ 3 nopți.

În Kladovo, se adună, în fiecare an, conaţionali români care s-au îndrăgostit de obiceiurile şi bucatele tradiţionale sârbeşti. Prețurile mult mai mici decât în România, ospitalitatea vecinilor, delicioasele preparate sârbești, dar și distracția garantată sunt motivele care îi determină pe români să aleagă petrecerile sârbești. Hotelierii de peste Dunăre le-au pregătit românilor, la fel ca în fiecare an, pachete turistice atractive. La acest hotel de patru stele, situat pe malul Dunării, rezervările sunt 100%, iar cei mai mulți dintre oaspeți sunt români, la fel ca în ultimii ani.

„Gradul de ocupare, la noi la hotel, pentru Revelion, este de 100%, iar peste 80 din oaspeți sunt din România. Avem invitați – surpriză la cumpăna dintre ani. Pachetul este de 3 nopți/4 zile și este all inclusive – avem muzică live, bufet suedez, băutură inclusă pe toată durata serii. Va fi distracție, va fi voie bună. În anii trecuți, oaspeții noștri s-au simțit bine. Românii ne aleg pentru calitatea serviciilor, bucătăria tradițională sârbească, tarifele bune și atmosferă.”, declară administratorul unui hotel/restaurant din Kladovo, Tiberiu Manafu.

Prețurile sunt un motiv pentru care mulți români aleg să petreacă inclusiv trecerea dintre ani pe malul sârbesc al Dunării. Ofertele vecinilor de peste Dunăre sunt generoase, iar unele unități hoteliere le pun la dispoziție musafirilor acces la centre spa și piscină. Cererea ridicată venită din partea românilor îi determină pe hotelierii sârbi să se pregătească din timp pentru noaptea dintre ani.

„Avem mulți români care vin. De ani de zile, vin mai mulți români din Galați – vor sta 5 zile și 4 nopți. Suntem foarte bucuroși de oaspeții noștri. De altfel, mulți oaspeți sunt din Craiova, Drobeta Turnu Severin, Târgu – Jiu, Caransebeș. Vom pregăti mâncare tradițională sârbească și românească. De altfel, vom avea și muzică sârbească și românească.”,  declară, la rândul său, Nikola Dumitrascovič, administratorul unui restaurant din Kladovo.

Alexandru și Adina petrec, alături de copii, pentru al patrulea an consecutiv, sărbătorile în Serbia. Au ales regiunea Sokobanja și sunt extrem de mulțumiți. Preparatele culinare, prețurile, dar și domeniile skiabile sunt motivele care îi determină pe români să aleagă țara învecinată.

„Noi, la sfârșitul anului, mergeam, de obicei, la noi în țară, pe Valea Prahovei, dar din păcate, stăteam foarte mult în trafic. Acest lucru ne-a făcut să alegem altă destinație: Serbia. Am ales Sokobanja, iar drumul a fost foarte liber. Ne bucurăm de zăpadă, de vreme frumoasă, iar în acest resort, avem tot ce ne trebuie. Ne bucurăm și de mâncarea tradițională sârbească. Prețurile sunt mult mai accesibile decât la noi.”, spune Alex.

„Venim a patra oară aici. Totul este la superlativ: de la primirea călduroasă, la modul în care suntem tratați și până la ce ne pun la dispoziție gazdele. Aici, avem un sejur liniștit și relaxant.  Ceea ce ne-a atras atenția este faptul că, în fiecare seară, avem parte de muzică live. Avem parte de bucate tradiționale românești, sârbești, dar și preparate pentru cei care să mănânce sănătos și să țină dietă.”, spune, la rândul ei, Adina.

Astfel, hotelurile și restaurantele sârbeşti, renumite pentru bucatele tradiţionale, dar mai ales pentru modul ireproşabil în care clienţii sunt serviţi, vor fi pline, li anul acesta, pentru petrecerea dată în noaptea dintre ani. De altfel, mulți români vor petrece și Revelionul pe rit vechi în țara vecină.