Începând de astăzi, de la ora 12.00, angajații Spitalului Municipal Orșova au declanșat grevă japoneză. Acest lucru înseamnă că salariații protestează, însă, fără a recurge la încetarea lucrului. Greva japoneză va continua până la soluționarea problemei care a dus la declanșarea unei astfel de forme de protest. În fapt, ca urmare a neadoptării unei hotărâri de consiliu local, nu a fost aprobată, de mai bine de doi ani, organigrama spitalului, așa cum prevede legea. Această realitate a dus la o situație absurdă: mai mulți șefi de birou sunt plătiți, în continuare, deși legea spune că aceste structuri ar fi trebuit să fie desființate, iar salariații, care au trecut la treapta profesională următoare, nu pot să beneficieze de salariile aferente noilor încadrări. În acest context, există riscul ca unii dintre salariați să plece către ale unități sanitare în care lucrurile funcționează conform legii.
„Este o situație care se perpetuează de 2 ani și 2 luni. Din păcate, acum, lucrurile sunt mult mai grave. Până la data de 30 iunie, am avut termen, prin Legea 296, pentru aprobarea noilor organigrame și a statelor de funcții, prin care se desființează birourile din cadrul spitalelor și se constituie sub forma unor servicii. Spitalul, primarul și Ministerul Sănătății au întreprins părțile lor/obligațiile lor, iar ultimul pas trebuia întreprins de Consiliul Local – ar fi trebuit votată o hotărâre de consiliu local, prin care se s-ar fi aprobat noua organigramă. Ce este mai grav este faptul că aleșii locali (majoritatea din Consiliul Local, formată din PSD și PRO România) ne obligă, în felul acesta să încălcăm legea, în sensul în care avem 27 de angajați (dintre care 7 medici) care au câștigat o treaptă superioară în cadrul profesiei și, prin neadoptarea acestei hotărâri, suntem obligați să îi plătim la fel ca înainte, deși ar fi trebuit să primească mai mult. Practic, suntem obligați să nu îi plătim pe gradațiile respective. Cel mai grav este, de departe, faptul că, neadoptându-se această hotărâre de consiliu local, nu am putut desființa cele trei birouri, așa cum cer legea și Ministerul Sănătății și practic, plătim, în continuare, acei șefi de birou. Pentru ei, este o joacă, dar care, până la urmă, duce la îngrădirea accesului pacientului la servicii medicale, pentru că medicii văd că, la toate spitalele, lucrurile funcționează cum cere legea. La Orșova, Consiliul Local este peste lege. Există, astfel, riscul ca, oricând, medicii să plece de la unitatea noastră.”, declară managerul Spitalului Municipal Orșova, Adrian Cican.
De altfel, nu este prima dată când angajații instituției sanitare cer respectarea legii recurgând la proteste și greve. În trecut, salariații au protestat în fața spitalului, pentru că unitatea se afla în imposibilitatea de a achiziționa materiale sanitare, necesare derulării actului medical și a tratării pacienților, după ce consiliul de administrație al spitalului – subordonat consiliului local – a blocat folosirea și accesul la sumele existente în conturile spitalului.