Mehedințiul, în topul județelor cu cele mai vechi mașini din țară! „Mi-aș lua mașină nouă, dar cu ce?”

Nivelul de trai al cetățenilor se reflectă și în trafic. Mulți români, implicit mehedințeni, conduc mașini fabricate cu mai bine de 15 ani în urmă, din lipsa unui buget adecvat. Multe dintre aceste autoturisme ajung frecvent în service-urile auto, pentru reparații.

Conform datelor de la Înmatriculări, sute de mii de autoturisme au o vechime și de peste 15 ani. O parte dintre șoferi spun că bugetul mic îi determină să cumpere astfel de mașini. Buzău, Teleorman, Caraș-Severin și Mehedinți conduc topul județelor cu cele mai vechi mașini.

„Eu am mașina de 15 ani, însă este fabricată acum 20 de ani. Nu prea am avut probleme cu ea. E mai ieftină la piese. Caroseria este mai bună decât cea a unei mașini noi. Nu aș avea bani să iau o mașină nouă. Prețurile sunt ridicate.”, spune proprietarul unui autoturism.

„Eu am mașina fabricată în 2007. Nu am avut bani să iau una nouă. Dacă aș avea bani, mi-aș lua mașină nouă, dar cu ce? Salariile sunt mici și, atunci, mă limitez la ce am.”, spune un alt deținător de autoturism.

„Eu am mașina de 5 – 6 ani și este fabricată în 2014. Am primit-o cadou de la copii. Nu mi-aș fi permis să îmi iau o mașină. E foarte greu de întreținut o mașină – nici măcar la mâna a doua. Nouă, nici atât! Lună de lună, bag bani în ea. Trăim într-un județ sărac.”, spune alt proprietar de autoturism.

În acest service auto din Drobeta Turnu Severin, ajung zeci de mașini, zi de zi, pentru reparații. Cele mai multe dintre autoturismele, care ajung pe mâna mecanicilor, sunt vechi, iar problemele tehnice sunt multe. Sunt și proprietari de autoturisme, care, nostalgici fiind, nu vor să renunțe la autoturismele pe care le dețin, indiferent cât plătesc pentru întreținere.

„Sunt solicitări pentru toate tipurile de mașini, în special pentru cele mai vechi. Există și solicitări (mai puține, ce este drept) chiar și pentru mașini fabricate în anii ’90. În general, media intervențiilor face referire la mașinile fabricate în anii 2000 – 2010 (aproximativ 50 – 60% dintre lucrări). Din păcate, parcul auto din județul nostru este învechit. Cele mai frecvente probleme cu care se confruntă mașinile mai vechi sunt cele electrice, problemele cu motorul, sistemul de frânare, dar și cel de direcție. Pe lângă proprietarii de autoturisme, care nu și-ar permite să achiziționeze o mașină mai nouă, mai există o categorie de deținători de autoturisme: sunt persoane dispuse să investească chiar și sume considerabile pentru a le pune la punct, pentru că iubesc mașina respectivă. Chiar săptămâna trecută, proprietarul unui Cielo, fabricat în ’97, a venit la noi, fiind dispus să investească o sumă considerabilă motivând că este mașina lui de suflet. Acum, mașina este în perfectă stare.”, declară Petruț Mladin, reprezentantul unui service auto din Drobeta Turnu Severin.

De la 1 decembrie 2024, șoferii care vor să vândă un autoturism second-hand în România sunt obligați să obțină certificatul RAR AutoPass. Documentul emis de Registrul Auto Român conține date legate de inspecțiile tehnice periodice ale mașinii și, dacă a fost cazul, date privind reparațiile care s-au efectuat în atelierele autorizate. Documentul poate fi descărcat și direct din platforma digitală RAR Auto-Pass, imediat după efectuarea plății, dar și la orice moment ulterior, numai în perioada de valabilitate a certificatului (60 zile).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error: Content is protected !!