35 de incendii de vegetație uscată au avut loc în Mehedinți în acest sfârșit de săptămână. În unele localități, acolo unde incendiile s-au manifestat pe suprafeţe mari şi în zone greu accesibile, personalul aflat în turele libere a fost chemat să suplimenteze echipajele operative angrenate în misiuni. În această perioadă, eforturile pompierilor s-au concentrat asupra protecției comunităților și bunurilor acestora, sens în care echipajele operative ale ISU Mehedinți împreună cu echipe ale serviciilor voluntare pentru situații de urgență au intervenit pentru stingerea a 35 de incendii, care au izbucnit la vegetație uscată, lăstăriș, mărăciniș și litieră. Cele 35 de intervenții pentru stingerea incendiilor izbucnite la vegetație uscată s-au manifestat pe raza localităților Balota, Prunișor, Isverna, Iovăț, Căzănești, Matorăț, Orșova, Pătulele, Corcova, Stângăceaua, Livezile, Punghina, Pădina, Breznița de Ocol, Cujmir, Butoiești, Dîrvari, Godeanu, Strehaia, Șimian, Moisești, Gruia, Lupșa de Sus, Schitul de Sus, Vânjuleț, Vrata, Cordun, Voloiac, Vlădaia, Greci și Cerneți, suprafața afectată fiind de peste 230 de hectare de teren.
„În acest sens, readucem în atenția cetățenilor faptul că arderea miriștilor și a vegetației uscate este strict interzisă! Facem apel în continuare la cetățeni să conştientizeze că focul, în perioade caniculare și cu uscăciune avansată, scăpat de sub control sau în condiţii de vânt puternic, poate produce pagube materiale însemnate, punând în pericol sănătatea şi chiar viaţa semenilor. În cazul incendiilor de vegetaţie uscată, flăcările se întind cu repeziciune, cuprinzând suprafeţe foarte mari, iar pompierii depun eforturi considerabile pentru a opri propagarea arderilor, care riscă să afecteze căi de comunicaţii şi să cuprindă gospodăriile cetăţenilor. Conform prevederilor legale, arderea miriştilor, turbăriilor, litierelor pădurii, stufului, tufărişurilor sau vegetaţiei ierboase este strict interzisă (articolul 94, alineatul (1), litera n, din OUG nr.195/2005 privind protecţia mediului) şi se sancţionează cu amendă de la 7.500 lei la 15.000 lei (pentru persoane fizice) şi de la 50.000 lei la 100.000 lei (pentru persoane juridice. Pentru incendierea vegetației uscate, de la 01 iulie a.c. și până în prezent, polițiștii din cadrul IPJ Mehedinți au aplicat 39 de sancțiuni contravenționale în valoare de peste 83.500 lei și au întocmit 4 dosare penale.”, transmite ISU Mehedinți.
„Pericolul mare la aceste incendii îl reprezintă nerespectarea distanţelor de siguranţă faţă de locuinţe, anexe gospodăreşti, depozite de furaje, păduri, plantaţii, sectoare de drum etc, fapt ce, în unele situaţii, generează pe lângă pagube materiale şi efecte cu impact negativ asupra desfăşurării în bune condiţii, a traficului rutier, periclitând siguranţa participanţilor la trafic și, în cele mai nefericite situații, pierderi de vieți omenești. De la 01 iulie și până în prezent, acționînd cu celeritate la evenimentele sesizate, polițiștii mehedințeni au aplicat 39 de sancțiuni contravenționale în valoare de 83.500 de lei și au întocmit 4 dosare penale. Reamintim faptul că, în conformitate cu prevederile art. 97 din Ordonanţă de Urgenţă nr. 195/2005, privind protecţia mediului, constatarea contravențiilor și aplicarea amenzilor prevăzute de art. 96 din actul normativ amintit, revine și polițiștilor. Pentru prevenirea efectelor negative generate de aceste incendii, polițiștii și pompierii mehedințeni atrag atenția asupra faptului că folosirea focului deschis pentru igienizarea terenurilor, arderea gunoaielor, a deșeurilor pot avea consecințe grave, atât asupra mediului înconjurător, cât și asupra proprietății sau chiar vieții oamenilor. În astfel de cazuri, flăcările se pot extinde cu repeziciune pe o suprafață mare, iar în condiții de vânt, incendiile de vegetație uscată pot deveni și mai periculoase dacă se manifestă aproape de locuințe, de rețele de electricitate. Pe lângă poluarea atmosferei, pagubele provocate mediului înconjurător cât şi culturilor agricole şi păşunilor din imediata vecinătate, trebuie să ținem cont și de faptul că fumul dens care se extinde poate duce la scăderea vizibilității în ceea ce privește traficul rutier, de aceea recomandăm tuturor participanților la trafic să reducă viteza în perimetrul în care este fum şi să conducă prudent. Întrucât pe tronsoanele de drum în care vizibilitatea este redusă se formează coloane de mașini, îi sfătuim pe conducătorii auto să pună în funcțiune luminile de avarie, pentru a-i atenționa pe cei care se apropie din spate să frâneze din timp.”, transmite IPJ Mehedinți.