Statul român poate relua producția de apă grea la RAAN. O delegație a Nuclearelectrica a fost prezentă la Severin.

Conform site-ului Profit.ro., Compania de stat Nuclearelectrica (operatorul centralei nucleare de la Cernavodă) analizează instalațiile și echipamentele de producție a apei grele de la fosta uzină de profil Romag Prod de lângă Turnu Severin, din cadrul Regiei Autonome pentru Activități Nucleare (RAAN). Fosta Regie este controlată de Ministerul Energiei și aflată în faliment de 8 ani, putând avea parte de o eventuală reluare a activității, după cum relevă date analizate de Profit.ro.

″Nuclearelectrica SA a început o analiză cu privire la evaluarea capacităților de producție a apei grele în România, sens în care între RAAN, reprezentată prin lichidatorul judiciar și Nuclearelectrica SA e derulează activități de furnizare documente/informații privind o parte din activele aflate în cadrul Sucursalei Romag Prod. În aceste sens, în perioada 29 ianuarie – 2 februarie 2024, o delegație din partea Nuclearelectrica SA a fost prezentă la Sucursala Romag Prod. În perioada următoare, părțile urmează să stabilească și să identifice toate bunurile (imobile și mobile) care sunt considerate a fi de interes pentru reluarea capacităților de producție a apei grele în România″, se arată într-un document oficial al RAAN, consultat de Profit.ro.

Apa grea poate fi utilizată într-un număr tot mai mare de aplicații nenucleare, inclusiv în domeniul farmaceutic, al diagnosticelor medicale și al electronicii de ultimă generație, cum ar fi fabricarea fibrelor optice și a ecranelor OLED.

Producția de apă grea a uzinei Romag Prod din cadrul RAAN a fost oprită în vara lui 2015, iar RAAN a intrat în faliment în ianuarie 2016. Regia se afla în insolvență din 2013. Conform Profit.ro, RAAN a produs apă grea pe stoc, fără să fie preluată contra cost la rezerva de stat, mai mulți ani la rând, aceasta fiind, de altfel, una dintre cauzele intrării în faliment a Regiei. RAAN vinde în prezent din aceste stocuri, care sunt diferite de cele strategice ținute la rezerva de stat pentru nevoile centralei nucleare Cernavodă și excedentare acestora, pentru plata datoriilor către creditorii înscriși la masa credală.

Sursa: Profit.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error: Content is protected !!