A luat bani europeni pentru a înfința un atelier de croșetat în Șimian, dar a folosit sumele în alte scopuri. Femeia și-a recunoscut fapte în fața DNA.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Craiova au dispus sesizarea instanței de judecată, cu acordul de recunoaștere a vinovăției a unei inculpate, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene.

În acordul de recunoaștere a vinovăției, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

La data de 16 ianuarie 2017, inculpata ar fi încheiat și semnat un contract de finanțare cu Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale privind proiectul „Înființare atelier de tricotat și croșetat în comuna Șimian, județul Mehedinți”, care prevedea acordarea, în 2 tranșe, a unei finanțări de 70.000 de euro (echivalentul a maxim 317.730 lei) pentru ca, în esență, beneficiarul să achiziționeze un teren, să edifice pe acesta o construcție, pe care să o doteze ca atelier în care să își desfășoare activitatea asumată în proiect și să comercializeze produsele realizate.

La data de 15 februarie 2017, Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale ar fi virat către inculpată prima tranșă a finanțării, respectiv 222.411 lei, reprezentând 70% din valoarea sprijinului financiar nerambursabil.

În contextul menționat mai sus, inculpata nu ar fi realizat niciun demers pentru îndeplinirea obligațiilor prevăzute în contractul de finanțare, aceasta asumându-și angajamente exclusiv pentru îndeplinirea condițiilor de eligibilitate în vederea primirii sprijinului financiar nerambursabil, iar toți banii primiți din prima tranșă fiind retrași și folosiți de inculpată fără a putea indica o dovadă concretă privind realizarea în vreun fel a activităților asumate în calitate de beneficiar al finanțării.

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a precizat că se constituie parte civilă în cauză cu suma de 222.411 lei reprezentând întreaga valoare a finanțării nerambursabile acordată beneficiarului la care se adaugă dobânzi și penalități calculate de la data decontării tranșei I și până la data plății efective, conform Codului de Procedură Fiscală. În prezența avocatului, inculpata a declarat expres că recunoaște comiterea faptei reținute în sarcina sa, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și este de acord cu felul și cuantumul pedepsei aplicate, precum și cu forma de executare a acesteia, respectiv, o pedeapsă de doi ani închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de trei ani și interzicerea unor drepturi. Dosarul de urmărire penală privind-o pe inculpată, împreună cu acordul de recunoaștere a vinovăției, au fost înaintate la Tribunalul Mehedinți.

 

Sursa: DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORPUȚIE 

sursa foto copertă: eventbrite.co.uk

sursa foto articol: DNA București

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error: Content is protected !!