Un primar se reinventează la anii senectuții. În lipsă de ocupație, și-a făcut pagină oficială de politician, unde cetățenii pot vedea ce (nu) a făcut în 20 de ani de mandat.

„Chelului tichie de mărgăritar îi trebuie”: așa suna o vorbă din popor, care se poate aplica, fără doar și poate, în cazul edilului din comuna Izvoru Bârzii, Horia Balica, proaspăt trecut din rândurile Partidului Național Liberal în barca social-democrată. Îmbătat de parfumul trandafirilor roșii și cu promisiunea unei noi candidaturi pentru încă un mandat, Balica a decis, sfătuit de noii colegi de partid, să își facă pagină oficială de politician, pe Facebook. Zis și făcut! Edilul a trecut la treabă, iar, dacă v-ați fi așteptat să aștearnă, pe contul de socializare, investițiile și proiectele duse la final cu succes, pentru comunitatea pe care, vremelnic, o păstorește, realitatea este diferită: Balica a găsit de cuviință să se laude cu o întrunire găzduită de autoritățile județene și – culmea – să reposteze un mesaj ce aparține președintelui PSD Mehedinți. Prin urmare, după ce că nu are vreo investiție notabilă pe care să o facă cunoscută opiniei publice, edilul nu se face remarcat nici la capitolul originalitate, mulțumindu-se a copia ceea ce alții au postat anterior.

Acum, nu știm la ce i-o folosi pagina de politician, căci activitatea politică a edilului pare să fi intrat în moarte clinică, printr-o decizie care nu îl plasează nici în stânga, nici în dreapta: deși este mutat cu sacii-n barca social-democrată, oficial, nu se poate înscrie în acest partid, căci beneficiile funcției de primar sunt ridicate (chiar dacă, în fapt, nu face prea multe eforturi pentru a merita astfel de foloase). Și vorba lui Caragiale, „într-o soţietate fără moral şi fără prinţip, nu merge s-o iei cu iuţeală, trebuie să ai puţintică răbdare…”, la fel și edilul nostru: are puțintică răbdare și pare să aștepte, cuminte, candidatura pentru un nou mandat, promisă cu surle și trâmbițe de noul partid.

Nici la capitolul realizări administrative, edilul nu excelează, deci, și aici, am fi curioși cu ce proiecte s-ar putea lăuda în spațiul public. Horia Balica conduce primăria Izvoru Bârzii din anul 2004, adică are la activ nici mai mult, nici mai puțin de cinci mandate consecutive, iar în 19 ani de când se află în fruntea administrației locale, comuna a rămas în umbra timpului: cu drumuri nereabilitate, pe care cetățenii circulă prin noroaie și gropi, fără sistem de apă și canal, cu clădiri aflate în domeniul public, ce stau să cadă, însă cu un primar care, odată trecut în noul partid, visează încă un mandat – probabil la fel de liniștit ca cele precedente, căci timpul trece, leafa merge. În urma sa, rămâne o comună unde, deși au existat oportunități de dezvoltare (iar toate primăriile din județ au profitat de banii gratis veniți pe diferite axe), indolența edilului a condus în situația în care primăria Izvoru Bârzii nu a fost depus niciun proiect pe programele guvernamentale PNDL I și PNDL II și nici proiecte europene.

Astfel, cu zero realizări administrative, în spate, dar cu ambiții politice cât cuprinde, Horia Balica își joacă ultima carte, pentru a cuceri, din nou, inimile votanților, cu promisiuni deșarte. Toate acestea se întâmplă la vârsta la care alte persoane își duc liniștite traiul, se bucură de o pensie și se îngrijesc de propriile gospodării. Însă, îl putem înțelege dintr-un punct de vedere: edilul nu poate face aceste lucruri, căci, pentru asta, este nevoie să trăiască într-o comunitatea care are măcar utilitățile de bază și cum Izvorul Bârzii, sub cârmuirea sa, nu a reuușit să atingă acest obiectiv, primarul poate își propune să aibă parte măcar de sistem de apă la poarta sa, din 2024.

Așadar, dacă vă doriți să urmăriți un model al insuccesului administrativ și al lașității politice, îl puteți ajuta pe politicianul liberal, cu apucături social-democrate, cu un like sau un follow pe Facebook: poate, în acest fel, îi înveselim anii senectuții, îmbătați de parfumul trandafirilor roșii. Până acum, are un număr impresionant de aprecieri: aproape 30.

 

sursa captură foto: Horia Balica via Facebook