Controale drastice ale Protecției Consumatorului: zahăr retras de la vânzare și amenzi în valoare de 12.000 lei!

În perioada 11 – 15 martie 2024, Protecția Consumatorului Mehedinți a desfășurat acțiuni de control privind verificarea modului de respectarea prevederilor legale referitoare la modul de comercializare, prezentare și publicitate al zaharurilor destinate consumului uman/mierii.

În urma controlului, au rezultat următoarele aspecte: 9 operatori economici, controlați, toți prezentànd abatari; cantitatea controlată – 107.3 kg (din care – cantitate cu abateri – 92.3 kg); oprire temporară a comercializării pentru 59.6 kg, în valoare totală de 1272 lei. Au fost aplicate 11 sancțiuni, 8 avertismente și 3 amenzi în valoare totală de 12000 lei.

Au fost constatate abateri privind modul de informare al consumatorilor asupra elementelor de identificare și caracterizare a produselor comercializate, cum ar fi etichetarea zahărului. Au fost constatate abateri privind:

– lipsa denumirii și adresa importatorului la OMV Petrom marketing SRL – punct de lucru Orșova și Punct de lucru Drobeta Turnu Severin, la zahăr brun Costa, origine Eswatini;

– informații contradictorii pe eticheta produsului la zahăr alb Aro, distribuitor METRO Cash & Carry România SRL, cu mențiunea pe eticheta produsului: produs obținut din sfeclă de zahăr și trestie de zahăr origine zahăr din UE și din afara UE, iar în același câmp vizual, era ștanțat ,,din trestie și din afara UE, comercializat de Collini COM SRL, punct de lucru Drobeta Turnu Severin;

– lipsă afișare prețuri de vânzare și prețul pe unitatea de măsură s-au constatat la SC OMV Petrom Marketing SRL, punct de lucru Drobeta Turnu Severin, SC Frații Beșcheret SRL – punct de lucru Vânju Mare, SC Leginem SRL.

S-au mai constatat abateri privind nerespectarea modului de informare a consumatorilor asupra elementelor de identificare și caracterizare ale mierii găsite la comercializare. Această abatere s-a constatat la întreaga cantitate, respectiv lipsa etichetei cu elementele de identificare a caracterizării mierii, la diverse sortimente miere – polifloră, miere de salcâm, miere de tei, comercializate de PFA Chiriloiu Georgeta, Pagu Luminița și Ioniță Elena – persoane fizice autorizate;

– abateri privind afișarea prețului de vânzare și prețul pe unitatea de măsură, la persoana fizică Chiriloiu Georgeta, precum și neafișarea denumirii unității și a codului unic de înregistrare la Registrul Comerțului la persoanele fizice Pagu Luminița și Ioniță Elena.

Sursa foto: Digi24

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error: Content is protected !!