Numărul donatorilor de sânge s-a dublat în Mehedinți, în primele zile ale anului. Valoarea tichetelor acordate donatorilor a crescut de patru ori.

În primele zile ale anului, s-au înregistrat mai mulți donatori de sânge, la Centrul de Tranfuzie Sanguină Meheddinți. Valoarea tichetelor acordate donatorilor de sânge a crescut, iar acest lucru a încurajat donarea.

La Centrul de Transfuzie Sanguină din județul nostru, până la sfârșitul anului trecut, treceau pragul, în medie, 15 donatori. Valoarea tichetelor acordate donatorilor de sânge a crescut de 4 ori, din luna ianuarie. În plus, donatorii de sânge primesc o zi liberă de la serviciu și 50% reducere la transportul în comun. Cu toate acestea, cei mai mulți dintre donatori spun că o fac pentru a salva o viață.

„Am venit să donez sânge pentru a ajuta un prieten. E prima dată când donez, însă o să mai vin. E benefic și pentru sănătate. Nu știam că a crescut valoarea tichetelor: este o măsură benefică.”, spune unul dintre donatori.

„Am venit să donez pentru că am un caz în familie. E prima dată când donez. Se fluidizează și sângele. Creșterea valorii tichetelor este o facilitate de la stat și încurajează donarea de sânge, dar eu nu am venit pentru tichete.”, povestește alt donator de sânge.

„Ultima dată, am donat acum doi ani. Înainte, donam mai des. Donarea de sânge este benefică pentru sănătate și, în felul acesta, ajutăm și alte persoane. Creșterea valorii tichetelor este o măsură benefică, ce poate ajuta la creșterea numărului de donatori.”, spune unul dintre cetățenii veniți, astăzi, la Centrul de Transfuzie Sanguină din Drobeta Turnu Severin.

„Am ales să donez pentru a face o faptă bună. Sunt multe persoane care au nevoie de sânge. Eu nu am venit pentru tichete, am venit să ajut oamenii aflați la nevoie, însă această măsură este una benefică, ce poate duce la creșterea celor care donează.”, spune un alt donator de sânge.

Măsura creșterii valorii tichetelor acordate donatorilor a fost luată în ideea încurajării românilor de a se implica activ în donarea de sânge, având în vedere deficitul de sânge din spitale.

„În primele zile ale anului 2024, numărul donatorilor s-a dublat, în condițiile în care și valoarea tichetelor acordate donatorilor s-a mărit de patru ori față de valoarea de până acum. Consider că și din acest motiv, numărul de donatori a crescut, deși cei mai mulți vin din considerente umanitare. În general, este lipsă se sânge pe grupele cu Rh negativ, iar în momentul de față: 0 RH negativ. Îi îndemn pe oameni să doneze sânge pentru că este benefic pentru sănătate, iar fiecare donare salvează, practic, trei vieți.”, declară directorul Centrului de Transfuzie Sanguină Mehedinți, Mariana Șandru.

O persoană poate să doneze sânge de maximum 4 ori pe an, la un interval de 3 luni. Persoanele, care vor să facă acest lucru, trebuie să aibă vârsta cuprinsă între 18 și 60 de ani, peste 50 de kilograme, puls regulat, tensiune arterială stabilă şi să nu se afle sub tratament medicamentos.