Situație critică în Spitalul Județean de Urgență din Drobeta Turnu Severin! Din cauza lipsei banilor, s-a ajuns în situatia în care pacienții sunt puși să cumpere medicamentele din farmacii, pentru că spitalul nu își permite să achiziționeze.
Spitalele au primit și mai puțini bani la începutul anului. Casa Naţională de Sănătate a dat cu 12% mai putini bani unităților sanitare, ceea ce a condus la situații drastice. Multe spitale nu au bani de medicamente, iar pacientii sunt nevoiti sa cumpere pe cont propriu. Situația îi nemulțumește deopotrivă pe pacienți și medici.
„Mi s-a cerut să cumpăr medicamente. A venit fata mea și mi le-a adus. Am răcit și nu sunt medicamente pentru răceală în spital. Mi-au spus cei de la spital să îmi cumpere cineva din familie. E o situație gravă. Să nu ai medicamente în spital: așa ceva nu am văzut. De sus, de la Guvern, să finanțeze spitalele, să aducă medicamente.”, spune o pacientă.
„A trebuit să aduc medicamente cumpărate de la farmacie. Dacă în spital nu sunt medicamente pentru tratarea virozelor, trebuie să cumpărăm. Aparținătorii mei au venit de la câțiva kilometri să îmi aducă medicamente în spital.”, spune alt pacient.
„Am trimis rudele să îmi cumpere medicamentele. Mai multe medicamente mi-au cumpărat. Ce să facem? Nu putem să așteptăm să murim. De la Guvern, ar trebui finanțate spitalele.”, povestește alt pacient.
La Spitalul Județean de Urgență din Drobeta Turnu Severin, în luna ianuarie, cheltuiala efectivă a fost 15.336.235,14 lei, iar valoarea decontată de casa de asigurări de 14.544.406 lei, înregistrându-se, astfel, un deficit de 791.829,14 lei. De aici și până la un blocaj în achiziția de medicamente a fost doar un pas. Cu situații similare se confruntă și alte unități sanitare din țară.
„Avem ajutorul serviciului financiar, dar nu este simplu. Se fac eforturi susținute pentru ca medicamentele să fie în sistemul de urgență. Efortul spitalului este foarte mare. Sper să nu ajungem într-o criză. Sunt fiole de medicamente care s-au scumpit cu 50%, iar alte medicamente s-au scumpit cu 100%.”, declară Angela Stoian, farmacistul – șef al Spitalul Județean de Urgență.
„Așa cum se întâmplă în toate spitalele din România, și la noi, este o subfinanțare a serviciilor de sănătate. Serviciile medicale nu sunt plătite la valoarea lor reală. Avem o creștere cu 300% a cheltuielilor pe pacienți, la foile de observații, însă unitatea medicală nu primește finanțare conform unei formule. De exemplu, pentru un pacient grav, internat în secția ATI, noi am primit o valoare a indicelui de 8 mii, însă cheltuiala a fost de 23 mii. Unitatea noastră medicală merge pe deficit continuu, iar, la un moment dat, vom fi puși în situația de a nu a mai putea achiziționa medicamente. Pacienților – în limita în care se poate – li se va solicita să achiziționeze, însă cunoaștem cu toții că este un risc asumat: încălcăm dreptul la sănătate. Există deja situații în care am cerut pacienților să vină cu medicamente, însă nu medicamente pentru situații grave.”, conchide Elena Bololoi, purtătorul de cuvânt al Spitalului Județean de Urgență.