Noua lege a pensiilor afectează angajații care lucrează în condiții grele. Minierii nu sunt uitați de Cartel ALFA!

Cartel Alfa vine cu modificări la noua lege a pensiilor, modificări menite să vină în sprijinul celor care își desfășoară activitatea în condiții grele de muncă.  Astfel sindicaliștii propun ca cei care vor ieși la pensie după 1 septembrie, pe noua lege, datorită unei formule de calcul, să aibă două facilități importante: reducerea vârstei standard de pensionare și un punctaj suplimentar datorită condițiilor.

,,Noua Lege a Pensiilor Publice, Legea 360/2023, creează mari discriminări și plasează pe poziții de inferioritate pe cei care muncesc în condiții de muncă grele și speciale. Acești oameni, la recalculare, vor pierde! Discutăm despre categorii aparte de angajați: minerii,   energeticienii și toți cei care nu lucrează în condiții normale de muncă! Ce facem cu aceste domenii de activitate? Au muncit, iar acum, nu le răsplătim munca?”, trage un semnal de alarmă Mihai Bărbulescu, președintele CNS Cartel ALFA, filiala Mehedinți.

CNS Cartel  ALFA-  argumente modificare Legea 360/2023:

În acest sens, prezentăm în continuare diferențele dintre prevederile Legii nr. 263/2010 și Legea nr. 360/2023, precum și propunerile noastre pentru corectarea acestora:

  1. Referitor la punctajul suplimentar

Legea nr. 263/2010, prevede la art. 100:

Art. 100. – Persoanele care au desfășurat activități în locuri de muncă încadrate în grupele I şi a II-a de muncă, potrivit legislaţiei anterioare datei de 1 aprilie 2001, cele care au desfăşurat activităţi în locuri de muncă încadrate în condiţii deosebite sau condiţii speciale, potrivit legii, beneficiază de majorarea punctajelor lunare realizate în perioadele respective, după cum urmează:

  1. a) cu 25% pentru perioadele în care au desfăşurat activităţi în locuri încadrate în grupa a II-a de muncă, potrivit legislaţiei anterioare datei de 1 aprilie 2001, sau în locuri de muncă încadrate în condiţii deosebite, potrivit legii;
  2. b) cu 50% pentru perioadele în care au desfăşurat activităţi în locuri încadrate în grupa I de muncă, potrivit legislaţiei anterioare datei de 1 aprilie 2001, sau în locuri de muncă încadrate în condiţii speciale, potrivit legii.

Legea nr. 360/2023, prevede la art. 88 alin. (1):

Art. 88. –   (1) Persoanele care au desfăşurat activităţi în locuri de muncă încadrate în grupele I şi a II-a de muncă, potrivit legislaţiei anterioare datei de 1 aprilie 2001, cele care au desfăşurat activităţi în locuri de muncă încadrate în condiţii deosebite sau condiţii speciale, beneficiază de un număr suplimentar de puncte, după cum urmează:

  1. a) 0,25 puncte pentru fiecare lună în care au desfăşurat activităţi în locuri încadrate în grupa a II-a de muncă, potrivit legislaţiei anterioare datei de 1 aprilie 2001, sau în locuri de muncă încadrate în condiţii deosebite, potrivit legii;
  2. b) 0,50 puncte pentru fiecare lună în care au desfăşurat activităţi în locuri încadrate în grupa I de muncă, potrivit legislaţiei anterioare datei de 1 aprilie 2001, sau în locuri de muncă încadrate în condiţii speciale, potrivit legii.
  3. Calcularea pensiilor prin raportare la VPR:

Legea nr. 360/2023, prevede la art. 84 alin. (1) și (2):

Art. 84. – (1) Valoarea punctului de referinţă prevăzută la art. 83 alin. (1) reprezintă raportul dintre valoarea punctului de pensie la data intrării în vigoare a prezentei legi şi nivelul mediu al stagiilor de cotizare prevăzute de legislaţia anterioară, respectiv nivelul 25. 

 (2) La data intrării în vigoare a prezentei legi, valoarea punctului de referinţă este de 81 de lei. 

Conform acestui mod de calcul, asigurații care lucrează sau au lucrat în condiții normale și deosebite de muncă, au un beneficiu de 40% la valoarea pensiei, în timp ce asigurații care lucrează sau au lucrat în condiții speciale de muncă, sunt dezavantajați și sub acest aspect la calculul pensiei.

Datorită eliminării din calcul distincția dintre stagiul pentru condiții speciale și cel de condiții deosebite sau normale de muncă, de care beneficiau conform art. 56 alin. (3) din Legea nr. 263/2010, aceștia fie nu au nici un câștig real, fie pierd din valoarea pensiei, în condițiile în care VPR rămâne la 81 de lei pentru toate categoriile de asigurați.

Pentru a rezolva în mod echitabil pentru pensionari/asigurați, sunt necesare modificări ale Legii nr. 360/2023 și a Normeleor metodologice de aplicare a acesteia.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error: Content is protected !!