Invitat în emisiunea „Mehedințiul, la zi”, difuzată de RTV Galaxy, Paul Constantinescu, lider sindical în cadrul Minei Husnicioara, a vorbit despre situația minei din județul nostru. Acesta a precizat că sunt probleme în ceea ce privește contractele de muncă pe perioadă determinată, pentru zeci de salariați. De altfel, sindicalistul a criticat decizia autorităților de a pune pe butuci energia produsă pe cărbune, în contextul în care există destule resurse de cărbune care putea fi folosite, în continuare, pentru producerea energiei.
„Cei, care și-au luat aceste angajamente de închidere a minelor, pe lângă faptul că ar fi trebuit să cunoască realitatea din teren, nici nu i-au consultat pe cei din producție. De altfel, după ce închidem minele, nu avem cu ce înlocui, în perioada imediat următoare, lipsa energiei produse de cărbune. Impactul social al închiderii minelor de cărbune este foarte ridicat. Noi mai avem peste 100.000 de tone de cărbune pe care am fi putut să îl exploatăm în continuare.”, a transmis Constantinescu.
Țara noastră și-a asumat că va închide, până în 2032, toate minele în cadrul unui program european de protejare a mediului. De altfel, pentru mina Husnicioara, licența de exploatare a expirat la finalul anului 2024.
România a aderat la un plan european prin care toate minele din Uniunea Europeană trebuie închise până în 2030. Motivul ar fi poluarea exagerată pe care o provocă energia electrică și termică produsă prin arderea cărbunelui, poluare care a contribuit la efectul de încălzire globală. Între timp, la începutul acestui an, România, prin vocea ministrului Energiei, Sebastian Burdujaa, a cerut dispensă, până în 2032, pentru a închide minele care mai sunt funcționale.