Comuna Izvoru Bârzii este situată la 10 km de Drobeta Turnu Severin, însă, civilizația pare să fie un termen străin administrației locale de aici, care a dat cu piciorul fiecărei oportunități de dezvoltare a comunității, în parte. Autoritățile locale din această comună nu au fost în stare să depună niciun proiect de modernizare pe programele guvernamentale PNDL I și PNDL II, iar un prim proiect pe fonduri europene a fost depus, de abia anul trecut, pe Programul Național de Investiții „Anghel Saligny”, pentru înființarea de stații pentru încărcarea mașinilor electrice, de parcă toate celelalte utilități fuseseră aduse în comună. Iar dacă o vorbă din popor spunea că orice drum asfaltat duce la casa primarului, se pare că, în Izoru Bârzii, actualul edil nu a reușit să aducă utilitățile nici măcar în satul în care, vremelnic, locuiește. Așa se face că satul Halânga, în care locuiește actualul primar al comunei, Horia Balica, nu are, nici măcar în 2024, apă potabilă. Pentru a avea acces la această utilitate, edilul și-a făcut bunar, însă a pierdut din vedere că nu toți locuitorii din Halânga pot avea bunar, căci unii dintre ei stau la bloc. Dacă nici măcar pentru satul în care acesta locuiește, nu a fost în stare să aducă apa și, implicit, pentru a beneficia el însuși de această utilitate, ne întrebăm cum un astfel de cetățean poate fi primul gospodar al comunei, de două decenii?
„În satul Halânga, marea problemă este lipsa apei. De altfel, sunt mai multe ulițe care nu sunt asfaltate. Primarul stă chiar în Halânga, iar localitatea nu are apă. Dumnealui a forat în pământ și și-a făcut bunar. În Halânga, sunt și blocuri. Aici, situația este cu mult mai gravă decât la case. Ar avea nevoie de utilități. Apă avem doar în Izvoru Bârzii (dar apa e de ani de zile aici) Balotești și Schinteiești. Despre canalizare nu se poate vorbi.”, declara, joi seara, în cadrul emisiunii „Mehedințiul la zi” (difuzată pe RTV Galaxy), Cristian Hîrșovu, consilier local în comuna Izvoru Bârzii.
Comuna Izvoru Bârzii este condusă de Horia Balica din anul 2004, mandatul din 2020 fiind câștigat din partea Partidului Național Liberal, formațiune politică pe care a trădat-o în 2020, pentru a se alătura social-democraților (cel puțin, în teorie, căci, dacă ar semna, în timpul mandatului, adeziunea la PSD, ar pierde funcția de primar).