Nemulțumire în comuna mehedințeană Pădina Mare! Zeci de cetățeni au protestat în fața primăriei, deoarece, de trei luni, nu au apă decât cu porția și doar în anumite zile. La fața locului, au fost mobilizate și forțele de ordine (poliție și jandarmerie). Motivul pentru care oamenii nu primesc apă ar fi acela că sunt înregistrate datorii către furnizorul de energie electrică, deși populația a achitat banii către primărie. Societatea înființată în cadrul consiliului local nu ar fi achitat banii, pe care i-a primit de la populație, către furnizorul de energie electrică. Furnizorul a oprit alimentarea cu curent către societatea care asigură apa în Pădina Mare, iar în felul acesta, sătenii nu mai primesc apă potabilă. Situația i-a adus la limită, astfel că, astăzi, cetățenii au ieșit să protesteze în fața primăriei, în speranța că vor găsi o soluție. Oamenii spun că au plătit și bani în plus, însă, tot nu au acces la apă.
„Nu avem apă. Avem copii mici. Avem animale. Nu avem apă de trei luni. Ne tot spun că ne dau drumul. Eu sunt la zi cu plata.”, spune un cetățean nemulțumit.
„De trei luni, nu avem apă. Ne dau o zi la nu știu cât timp. Eu am plătit 15 mc în plus, doar să primesc apă. Unde sunt banii? E foarte greu. Nu avem fântâni. Eu mă duc la Iablanița să iau apă cu bidoanele. Avem copii. Avem animale.”, spune o localnică.
„Eu mă duc la 80 de ani să car apă din fântână. E chin. Am tras apă din fântână până mă dor coastele. La vară, murim.”, spune un vârstnic din comună.
„Am plătit și bani în plus. Banii nu apar în evidențe, niciunde. Nu știu ce s-a întâmplat cu banii pe care i-am achitat noi. Ni se invocă că sunt pierderi. Toată comuna a plătit în plus. E tăiat curentul.”, spune un localnic prezent la protest.
Situația este cu atât mai gravă cu cât și instituțiile publice, inclusiv școala (care sunt racordate la sistemul public de alimentare cu apă) nu au apă. Școala a cumpărat bidoane cu apă pentru elevi.
„Suntem sub administrația primăriei. Avem apă la bidon. Am încheiat un contract cu o firmă pentru a aduce apă copiilor. Umplem un butoi cu apă, pentru a avea pentru baie. Aștept soluția de la primăriei. Am făcut două adrese. Avem 50 de elevi la școală. Punem apă cu cana. Nu e normal. Nu pot face eu mai mult. Avem toalete în interior și punem apă cu găleata. La fel se întâmplă și la primărie, că sunt în aceeași situație.”, povestește directorul unității de învățământ din comună, Mirel Răveanu.
Prețul energiei s-a scumpit, ceea ce a dus, automat, la o creștere a tarifului perceput de furnizor către societatea care asigură apa în comună. Cu toate acestea, autoritățile nu au crescut tarifele percepute populației, cu toate că primarul recunoaște că administrația locală nu poate suporta costurile din buget propriu. Prețul unui mc de apă este 3,25 lei, unul din cele mai scăzute tarife din județ.
„Eu mi-am dat tot interesul pentru oameni. Sunt mai multe cauze pentru care oamenii nu au apă: neplata facturilor restante către furnizorul de energie, pierderi pe rețea. Cea mai mare problemă este cea a scumpirii energiei electrice. Am propus scumpirea apei, însă am primit răspunsuri evazive. Mi s-a spus că nu are cine să facă documentația. Cetățenii ar fi dispuși să plătească mai mult, doar să primească apă.”, spune consilierul local Dorel Cruceru.
„Am ajuns într-o situație foarte dificilă și ne pare rău de cetățeni. Apa are același preț, energia electrică s-a scumpit, sunt pierderi pe rețea. Am ajuns în situația în care s-au acumulat datorii. Nu am mărit prețul apei, deși avem niște etape în plan, în acest sens.”, declară primarul comunei Pădina Mare, Sorin Zimța.
Cetățenii spun că vor merge la Prefectură, în căutarea unei soluții. Situația este cu atât mai gravă cu cât se apropie sezonul cald. În aceste perioade. În gospodării este folosit un volum mai ridicat de apă.