Seceta afectează agricultura și zootehnia. În timp ce agricultorii reclamă că însămânțarea culturilor de toamnă este mult mai dificilă din cauza pământului uscat, fermierii, care au afaceri în zootehnie, spun că deja au început să hrănească animalele cu furajele pentru iarnă. Totul: deoarece, pe câmpuri, nu mai este vegetație.
În această fermă ecologică, din comuna Husnicioara, cresc 70 de vaci Black Angus.
„Situația este dificilă. Nu a plouat de luni de zile. Îi invit și pe responsabilii din agricultură, care stau în birouri, să vină pe teren. Din birou, lucrurile se văd altfel. Norocul nostru este că toată vara am strâns mâncare pentru animale, cu gândul la iarnă. Acum, le hrănim din stocurile de iarnă. Mai mult decât atât: după mulți ani, subvențiile în agricultură întârzie. Banii ne-ar fi ajutat, pentru a cumpăra mâncare pentru animale. Acum, suntem la mila lui Dumnezeu, să plouă. Practic, animalele nu mai au ce să mănânce pe câmp. Un an agricol nu mai seamănă cu celălalt. În alți ani, mai ploua în perioada aceasta.”, declară Gigi Negrescu, reprezentantul unei ferme zootehnice din comuna Husnicioara.
Seceta atrage, de la sine, și lipsa apei pentru animale, spre disperarea fermierilor.
„Pământul este pârjolit, iar animalele nu se poate sune că mănâncă, ci supraviețuiesc. Animalele beau apă de la Dunăre: sunt vreo 3 km distanță. E greu și cu apa și cu mâncarea. Cred că de trei luni nu a plouat la noi în zonă. Gândiți-vă: ce facem până în aprilie, dacă animalele consumă de acum proviziile pentru iarnă? Am luat, acum, câteva tone de boabe să le ajutăm.”, spune un alt fermier din comuna Burila Mare, Titel Diaconu.
În Mehedinți, în unele zone, nu a plouat deloc de trei luni. Din cauza secetei extinse, fermele de animale suferă. Păşunile sunt uscate, pe canale nu mai este iarbă, iar pe câmp sunt, în multe locuri, culturi de toamnă compromise.
„E secetă foarte mare. Însămânțatul culturilor de toamnă se face foarte greu, iar rapița este compromisă. Terenul este foarte greu de prelucrat. În zootehnie, ne confruntăm cu aceeași problemă: dacă nu vor fi producții de cereale și fânețe, animalele mari nu vor avea cu ce să fie hrănite. În acest moment, de pe câmpuri, animalele nu au ce mânca. Tot câmpul este uscat, iar animalele mari se hrănesc cu fânețele adunate în vară. Până la primăvară este mult, astfel că nu se știe cum vor ieși fermierii din iarnă. Temperaturile sunt foarte ridicate. Suntem la sfârșitul lui octombrie și avem temperaturi de 27 – 28 de grade. Astfel de temperaturi nu am întâlnit, în această perioadă, de când mă știu eu.”, declară, la rândul său fermierul Cornel Stroescu.
În județul Mehedinți, fermierii au primit de abia în luna septembrie a.c., despăgubirile pentru seceta de anul trecut.