Continuă ancheta în cazul minorilor abuzați sexual de doi angajați ai statului. Autoritățile spun că angajatul din învățământ (instructor pentru educație, încadrat la centrul pentru Educație Incluzivă „Constantin Pufan”) obținuse, în fiecare an, avizele psihologice. Copiii au fost preluați de DGASPC și primesc consiliere. Conform unor surse din anchetă, apartamentele, în care aveau loc abuzurile asupra minorilor, erau amenajate în așa manieră încât să îi atragă pe copii. Aceștia erau ademeniți cu surse modice de bani.
Cu toate acestea, au trecut trei ani, în care cei doi abuzatori au profitat de situația vulnerabilă a copiilor, până să iasă la iveală cazul. Rămâne de văzut cine va fi tras la răspundere pentru aceste acțiuni și în ce mod. Între scuze și indiferență, autoritățile pasează vina de la factor decident la altul, chiar dacă, timp de trei ani de zile, cei șapte miori au fost supuși unor orori greu de imaginat. În plus, cei doi abuzatori (angajatul Centrului Școlar pentru Educație Incluzivă „Constantin Pufan”, în vârstă de 53 de ani și paznicul încadrat la DGASCP Mehedinți, în vârstă de 56 de ani) vor să fie liberi și au contestat decizia instanței de arest preventiv. Mâine, vor ajunge în fața instanței, care va decide dacă cei doi rămân sau nu în arest preventiv. Cei șapte minori (doi – ai școlii speciale și patru – instituționalizați) primesc, în aceste momente, consiliere psihologică. Autoritățile spun că, pentru a pleca din centrele DGASPC, aceștia primeau bilet de învoire, însă angajații instituției nu puteau refuza dreptul acestora de a părăsi centrul.
„Minorii se află, în acest moment, în centre ale DGASPC și sunt incluși în programe de consiliere. În cadrul DGASPC Mehedinți, se fac toate verificările pentru a se stabili dacă mai sunt și alte asemenea situații. Copiii din sistemul de protecție au, la fel ca cei din familii, același program pentru a merge la școală și, implicit, posibilitatea să iasă în oraș pe baza biletului de voie. Biletul de voie este semnat de șeful de centru, iar fiecare copil avea alocat un anumită număr de ore, în care putea să stea în afara centrului. Când minorii erau plecați pe bilet de voie, nu se aflau sub supraveghere. Nu am informații cum că, după revenirea în centre, copiii ar fi avut comportamente ciudate. După ce s-a făcut sesizarea către Parchet, noi a schimbat locul de muncă al angajatului nostru: a fost mutat la un centru de adulți, pentru a nu mai avea niciun contact cu copiii, după care, după ce a fost arestat preventiv, i-a fost suspendat contractul de muncă până la finalizarea anchetei.”, declară Monica Moț, directorul adjunct al DGASPC Mehedinți.
Reprezentanții celor două unități – DGASPC Mehedinți, respectiv Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă „Constantin Pufan” – spun că cei doi salariați nu au ridicat semne de întrebare în tot acest timp, cu toate că, ani de zile, minorii au trecut prin orori greu de imaginat. Unii dintre acești copiii se aflau în stare vulnerabilă, dat fiind faptul că prezentau anumite dizabilități.
„Pot să vă asigur că toți angajații trec prin evaluarea anuală de medicina muncii și până în acest moment, nu au fost înregistrate abateri la nivelul unității. Din punctul nostru de vedere, bărbatul, care a fost angajatul nostru, nu a manifestat, niciodată, agresiuni fizice sau verbale și nici nu a manifestat acte antisociale în sediul unității noastre. Ne ridică, însă, semne de întrebare faptul că acești copiii au fost abuzați timp de trei ani și niciun copil/părinte sau profesor/instructor/psiholog al unității noastre nu a adus la cunoștința conducerii astfel de fapte. Dezaprobăm total astfel de fapte. Până la data când a fost organizată percheziția (vineri, la ora 14.00), nicio autoritate a statului nu ne-a înștiințat despre înregistrarea plângerii penale asupra angajatului nostru.”, declară purtătorul de cuvânt al Centrului Școlar pentru Educație Incluzivă „Constantin Pufan”, Dana Buzatu.
Cei doi bărbați sunt, de vineri, în arest preventiv, după ce, la cele două instituții au avut loc percheziții. Între timp, autoritățile continuă ancheta și sunt audiate și alte persoane pentru a stabili dacă există și alte victime.
“Este un caz absolut îngrozitor. Am cerut de îndată o informare completă din partea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Mehedinți și am speranța că organele de cercetare penală vor stabili cât mai curând ce s-a întâmplat acolo și cei vinovați vor fi trași la răspundere. De asemenea, cred că e nevoie de o revizuire urgentă a procedurilor aplicate în cazul selecției și a verificării personalului care intră în contact cu minorii îngrijiți în serviciile sociale de tip rezidențial ale DGASPC-urilor, precum și de o mai mare atenție atunci când se fac efectiv aceste recrutări de personal. Este absolut inacceptabil ca astfel de situații să aibă loc în sistemul de protecție specială, mai ales că, din ce am înțeles, abuzurile asupra copiilor au început cu mai mult timp în urmă.”, transmite Rareș Petru Achirilioaie, președintele Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție.
sursa foto Rareș Petru Achirilioaie: https://www.infospot.ro/