Alba-neagra cu infectările de scabie în rândul sportivilor de la kaiac-canoe! Factorii decidenți pasează vina de la unul la altul.

Sunt acuzaţii grave la Clubul Şcolar Sportiv Kaiac-Canoe din Orşova. Mai mulţi părinţi reclamă faptul că sportivii din bază au luat scabie. Direcţia de Sănătate Publică a deschis, între timp, o anchetă, iar în primă fază, a dispus igienizarea bazei sportive. La Clubul de juniori Şcolar Sportiv Kaiac-Canoe din Orşova sunt legitimaţi 40 de sportivi din întreaga ţară. Copiii au fost prezenţi, în perioada 27 iulie – 8 august, la o competiţie naţională derulată la Centrul Naţional de Kaiac-Kanoe Bascov, în judeţul Argeş.

Unul dintre copii, din judeţul Sibiu, ar fi acuzat mâncărimi pe diverse părţi ale corpului înainte să plece în Argeş. Problemele s-ar fi acutizat la Bascov, acolo unde scabia ar fi fost luată şi de alţi colegi ai băiatului.

„Pe 20.06.2023, au făcut copiii râie în baza de la Orșova și copilul meu a vrut să renunțe la sport. I s-a spus să mai stea o lună până la concursul național, acolo unde a și devenit vicecampion național. Băiatul a avut bubițe pe tot corpul, îl mânca tot timpl. A doua oară, a apărut scabia după întoarcerea din Argeș. Acolo, sigur s-au infectat și alți copii, că foloseau aceleași echipamente, dormeau în aceleași camere și mâncau la aceeași maă. Eu am am certitudinea că boala a pornit de la Orșova.”, povestește tatăl unui sportiv originar din județul Sibiu, Marius Costin.

Alţi părinţi nu ştiu cu exactitate momentul în care copiii au luat râie. Mama unui sportiv din Orşova spune că fiul său a dormit în camere cu alţi sportivi doar la competiţia de la Bascov, având în vedere că locuiesc în oraş. Acest lucru, spune femeia, înseamnă că boala a fost luată din deplasare.

„Copilul meu a venit cu probleme de la Argeș. Mi-a trimis mesaj să vin acasă să îl iau acasă și m-am dus. Până acum, pe 26 septembrie, eu l-am tratat de alergie. Eu cred că de la Argeș s-a infectat, pentru că, la plecare, copilul nu avea nimic. Mi-a spus că pe totți cei din camera lui îi mănâncă pielea.”, povestește, la rândul său, Ema Talpă, mama unui sportiv din Orșova.

În timp ce părinţii acuză că toţi cei 40 de sportivi sunt infectaţi, reprezentanţii clubului susţin că doar trei ar fi luat scabie, unul din Sibiu, altul din Braşov şi ultimul din Orşova.

„Au acuzat mâncărimi și aveau niște bubițe. În acest comple, nu există scabie, pentru că este curat. Mereu, se dezinfectează. Ar fi putut să ia infecția din apă, pentru că în Dunăre, e mizerie și sunt și animale moarte. Vara, când transpirau, le apăreau bubițe. Dacă nu se spală, nu avem ce să le facem. Noi avem asistent propriu care l-a consultat pe copiul care a acuzat mâncărime. Asistentului i-a spus că nu are nimic. Nici mie nu mi-a sesizat nimic.”, declară directorul Clubului Şcolar Sportiv Kaiac-Canoe Orșova, Lucian Bănăduc.

„Eu am discutat această problemă cu copiii. Lor le mai apar bubițe din cauza apei. Noi nu avem, la club, scabie. Nu știm ce s-a întâmplat la Argeș.”, spune asistentul medical al Clubului Şcolar Sportiv Kaiac-Canoe Orșova, Mihaela Drăghicescu.

Reprezentanţii Centrului Naţional de Kaiac-Canoe din Bascov au cunoștință de existenţa vreunui focar de râie şi că, dacă infectările s-ar fi produs în baza lor, ar fi fost şi alte loturi din ţară cu astfel de probleme.

„Sportivii legitimați la Orșova au fost la noi în bază, dar la fel ca ei, au fost și sportivii de la alte cluburi, având în vedere că am găzduit un campionat naționat. Restul nu are nimic, iar ei s-au infectat – asta înseamnă că nu de la noi a plecat problema.”, declară Ioan Zorilă, directorul Centrului National de Kaiac-Canoe Bascov.

Direcția de Sănătate Publică Mehedinţi a anunţat că a demarat o anchetă şi a luat o serie de măsuri, printre care şi dezinfecţia totală în baza sportivă de la Orşova.

„La Clubul Sportiv Orșova, sunt înscriși 40 de copii, aflându-se la antrenament, acum, doar 18 cu vârste cuprinse între 14 și 17 ani. În data de 27 septembeie, a fost primit un e-mail la Direcția de Sănătate Publică – o plângere venită din partea unui părinte care semnala cazuri de scabie la Clubul Sportiv Școlar Orșova. O echipă a Direcției de Sănătate Publică efectuează control la fața locului. Au fost dispuse și măsuri în timpul controlului: consult de specialitate de către un medic dermatolog, izolarea cazurilor identificate cu scabie, în urma controlului de specialitate, igienizarea riguroasă a tututor încăperilor și obiectelor, deparazitarea și dezinfectarea inventarului moale și monitorizarea periodică a copiilor.”, conchide purtătorul de cuvânt al Direcției de Sănătate Publică Mehedinți, Codruța Vochescu.

Copiii infectați se află acasă, sub tratament.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error: Content is protected !!