Lucrări de mântuială, la o investiție realizată pe banii Guvernului, într-un oraș din Mehedinți! O clădire mobilată stă închisă de trei ani.

Au construit o creșă, însă, imobilul stă închis de la finalizarea lucrării. Se întâmplă în orașul mehedințean Baia de Aramă, acolo unde, din cauza unor neconformități de securitate la incendiu, copiii nu pot beneficia de investiție, spre nemulțumirea localnicilor. Clădirea a fost finalizată acum trei ani, cele patru săli au fost mobilate, însă imobilul stă închis.

„Creșa ar trebui deschisă. Este un proiect necesar. Eu am un copil mic, la grădiniță, dar nu am avut posibilitatea să îl duc la creșă, pentru că nu era, atunci, creșă. Sperăm să se rezolve această problemă, până clădirea nu intră în paragină.”, spune o localnică din Baia de Aramă.

„Creșa ar trebui folosită. Este bătaie de joc pe banul public. Construcția e făcută deja. Sunt copii destui în oraș și ar fi nevoie de creșă. Imobilul se poate degrada.”, spune un alt localnic.

Proiectul pentru construirea creșei a fost realizat în 2017, fiind vorba despre o investiție în valoare de 1.800.000 lei, în cadrul PNDL II.  În 2021, a fost finalizată construcția (imobil cu 4 săli, care au fost și dotate cu mobilier adecvat). Comisia de recepție a constatat neconformități între proiect și scenariul de securitate la incendiu. Investiția fost demarată de fosta conducerea a administrației locale din Baia de Aramă, iar actuala administrație a moștenit această problemă. Primarul spune că va acționa în instanță firma care a executat lucrarea. De altfel, având în vedere faptul că nu a fost efectuată recepția lucrării, nu a fost decontată ultima sumă de bani, aferentă lucrării.

„În anul 2018, a fost încheiat contractul de execuție de lucrări. În 2019, a început lucrarea efectivă, după care, în anul 2021, investiția a fost finalizată. S-a depus, apoi, documentația pentru comisia de recepție și s-a întrunit comisia (din care a făcut parte și un reprezentant al ISU). Reprezentantul ISU a descoperit câteva nereguli, nefiind executate următoarele lucrări ce au stat la baza emiterii avizului de securitate la incendiu: lipsa instalațiilor iluminatului de siguranță pentru continuarea lucrului și pentru intervenții, împotriva panicii și pentru marcarea hidranților interiori; lipsa corpurilor de iluminat de siguranță pentru evacuare la grupurile sanitare; cazanul centralei termice nu este montat la distanța normată față de peretele lateral dreapta; lipsa ușilor rezistenta la foc, prevăzute la centrala termică. După ce a fost analizată situația din teren și au fost examinate documentele, executantului i s-a pus în vedere să remedieze toate aceste nereguli. Au fost remediate, iar când s-a încercat recepția finală, s-a transmis că nu a fost prezentat scenariul de securitate la incendiu și actualizat la data finalizării lucrării. Ne-am adresat proiectantului, în repetate rânduri, cu multe rugăminți pentru a actualiza aceste planșe, pentru a merge la ISU și a lua, efectiv, avizele. Ne-am lovit de respingerea proiectantului, fapt pentru care ne vedem puși în situația de a-l chema în instanță pe proiectant.”, declară primarul orașului Baia de Aramă, Ionuț Tudorescu.

Creșa se află în imediata apropiere a liceului din oraș, între timp, în zonă, făcându-și apariția câinii străzii, dar și maldăre de gunoi aruncat la voia întâmplării.

 „ISU Mehedinți a emis aviz de securitate la incendiu în data de 25.01.2019 în baza certificatului de urbanism pentru obținerea autorizației de construcție și demararea lucrărilor de execuție. La data de 06 mai 2021, ISU Mehedinți a participat cu un reprezentant, în calitate de membru în comisia de recepție, unde s-a constatat că nu au fost îndeplinite măsurile  stabilite prin documentația tehnică și avizul de securitate la incendiu, fapt pentru care recepția a fost respinsă, urmând ca aceasta să se reia în momentul în care lucrările sunt executate și finalizate. Până la această dată, beneficiarul nu a mai convocat recepția la terminarea lucrărilor de execuție.  Facem precizarea că, în comisia de recepție, la terminarea lucrărilor, ISU Mehedinți nu solicită și nu condiționează implementarea unor măsuri tehnice prevăzute în acte normative apărute ulterior emiterii avizului de securitate la incendiu. Având în vedere importanța obiectivelor în care se desfășoară activități educaționale, ISU Mehedinți acordă o atenție deosebită, asigurând autorităților publice sprijinul necesar intrării în legalitate, pentru utilizarea în siguranță a clădirilor, din punct de vedere al securității la incendiu.”, declară, la rândul său, purtătorul de cuvânt al ISU Mehedinți, cpt. Ramona Nistor.

Situația s-ar putea debloca dacă firma, care a executat lucrările, ar îndrepta erorile făcute, solicitându-se un nou aviz la ISU.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error: Content is protected !!