Administrația locală din comuna Bâcleș a înțeles că viitorul este verde și tocmai, de aceea, a profitat de fiecare oportunitate de finanțare pentru a construi, etapă cu etapă, proiecte de dezvoltare pe această linie și, încet, a început trecerea către surse de energie regenerabile. Totul: atât pentru a renunța la dependența de energie clasică și, în același timp, pentru a proteja mediul înconjurător. Astfel, Bâcleș a devenit prima comună din județ care a pus în funcțiune două stații electrice, ce apar, deja, pe harta României privind încărcarea electrică. Proiectul a fost accesat în cadrul programului derulat de AFM – de instalare a stațiilor de încărcare – în cadrul căruia bugetul alocat sesiunii a fost de 500.000.000 lei (pentru aproximativ 2600 stații, la nivel național).
De altfel, Bâcleș este și prima unitate administrativ – teritorială din Mehedinți care a achiziționat un autoturism electric, iar proiectele pentru un mediu mai curat nu se vor opri aici – promite administrația locală. Va urma și achiziția de microbuze electrice – unul, de către Consiliul Județean Mehedinți, prin proiectul derulat de Ministerul Educației, iar celălalt – de către autoritatea locală.
„Este vorba despre un proiect pe Fondul de Mediu și anume – Rabla Plus. În urmă cu șase luni, am depus cererea de finanțare și am fost selectați pentru finanțare. Valoarea proiectului este de 25.000 euro – finanțarea venită din partea Fondului de Mediu, urmând ca UAT Bâcleș să aibă o contribuție de 10.000 euro, pentru achiziționarea unui autoturism electric. Am reușit – după cum se poate observa – să implementăm, deja, acest proiect. Mașina electrică are o autonomie de 360 km. Achiziționând un autoturism electric și având în vedere că vor urma și alte proiecte pe Fondul de Mediu, ne propunem să devenim din ce în ce mai independenți din punct de vedere energetic. Inclusiv Consiliul Județean Mehedinți a depus un proiect pentru dotarea UAT-urilor cu microbuze electrice. Deja, s-a semnat contractul, iar comuna Bâcleș va primi un microbuz electric în cadrul acestui proiect, iar începând cu 1 octombrie, se va derula un alt program (strict pentru UAT-uri), unde vom depune o nouă cerere de finanțare a altui microbuz electric. Școala noastră are nevoie de două microbuze, pentru a aduce copiii din cele șapte sate ale comunei, dar și din satele aparținătoare altor comune, dar apropiate de Bâcleș și care învață la școala noastră. De altfel, noi am venit în întâmpinarea unor astfel de programe și am depus, în urmă cu un an de zile, un alt proiect pentru instalarea a două stații de încărcare rapidă pentru mașinile electrice – vorbim despre două stații de 75 KW, care au fost deja instalate.”, declară primarul comunei Bâcleș, Lucian Laurențiu Coandă.
În anii următori, localitatea și-ar putea asigura necesarul de energie electrică, atât pentru iluminatul stradal, cât și instituțiile aflate în patrimoniul administrației locale. În acest sens, UAT-ul va depune o cerere de finanțare pentru amenajarea unui parc fotovoltaic.
„Așteptăm deschiderea – în cadrul Ministerului Energiei – a proiectului privind instalarea panourilor fotovoltaice, prin intermediul căruia, vom implementa un parc fotovoltaic pentru iluminat public, iar pe clădirile consumatoare de energie din comună (primăria, școlile, căminul cultural, bazinul de înot), vom monta panouri fotovoltaice, pentru a reduce la zero plata către furnizorul de energie, pentru a ne produce singuri energia, a stoca energia și pentru a face economii la bugetul local.”, completează primarul mehedințean.
Energia verde este o sursă de energie curată și sigură, care nu emite dioxid de carbon sau alte substanțe nocive în atmosferă. Este regenerabilă, ceea ce înseamnă că poate fi obținută în mod constant, fără a se epuiza.