Prima probă scrisă, cea la Limba și Literatura Română, a sesiunii de Bacalaureat iunie – iulie s-a încheiat. Absolvenții susțin că subiectele au fost mai accesibile decât se așteptau. La Colegiul Național „Gheorghe Țițeica”, absolvenții de liceu s-su pregătit din timp, iar subiectele au fost unele accesibile, așa că tinerii se așteaptă la note mari.
„Subiectele au fost accesibile. Eu am scris 12 pagini. M-am pliat foarte bine pe subiectele date. Acum, aștept rezultatul. Am avut emoții. La următoarele două probe, nu am emoții.”, povestește o absolventă.
„Mi se par subiecte accesibile. Sunt optimistă. Aștept o notă peste 9. Am avut emoții, dar când am văzut că am de tratat nuvela, m-am liniștit. Mai am emoții la istorie.”, spune o altă absolventă de liceu care a susținut, astăzi, prima probă a examenului maturității.
„Subiectele au fost mult mai accesibile față de simulare. Consider că m-am descurcat bine. Mă aștept la o notă ridicată. Mâine, am proba la istorie. Aici sunt, de asemenea, pregătită. Mai am emoții – e firesc. La simulare a fost mai greu și am pus, apoi, burta pe carte, iar acum, totul a fost bine.”, spune o altă absolventă de liceu.
Și cadrele didactice mizează pe reușita tinerilor, mai ales că profesorii i-au pregătit și îndrumat în cei patru ani de liceu. La profilul uman, subiectele au fost aceleași ca și la real, diferența fiind la subiectul al treilea. La Subiectul III – uman, candidații au avut de întocmit o caracterizare de personaj dintr-o nuvelă.
„Subiectele sunt firești, sunt în acord cu itemii și programa școlară pentru Bacalaureat. Subiectele corespund variantelor pe care elevii le-au avut de lucrat în timpul liceului. Dificultatea subiectelor este moderată. Elevii au avut de tratat la subiectul al treilea – acolo unde au emoții, de obicei – nuvela, iar la subiectul al doilea – genul dramatic. Sunt subiecte pe care orice elev le poate trata după patru ani de parcurs școlar, deci subiectele ar trebui să fie bune și foarte bune.”, declară MIRELA CIUREL, cadru didactic în cadrul Colegiului Național „Gheorghe Țițeica”
Bacalaureatul va continua marți, 2 iulie, cu proba obligatorie a profilului, după care urmează o zi de pauză, iar joi, 4 iulie este programată proba la alegere a profilului și specializării. Examenul de Bacalaureat 2024, sesiunea iunie-iulie, se va încheia vineri, 5 iulie, cu proba la limba și literatura maternă. Afişarea primelor rezultate va avea loc pe data de 8 iulie (până la ora 12,00), iar contestaţiile se pot depune în intervalul orar 12,00 – 18,00, în aceeaşi zi. Rezultatele finale vor fi comunicate în data de 12 iulie.