Seceta pune probleme navigației fluviale. Din cauza debitului scăzut al Dunării, o navă a eșuat la Gârla Mare.

Seceta prelungită din ultima perioadă își face simtită prezența și în navigația fluvială. Din cauza lipsei precipitațiilor, debitul Dunării a scăzut cu mult, după cum anunță hidrologii.

„În momentul de față, nivelul Dunării este sub jumătate din debitul mediu multianual, acesta fiind 4500 mc/s la intrarea în țară, la Baziaș. În perioada următoare, nu vor fi creșteri semnificative sau modificări semnificative. Există o ușoară tendință de scădere a debitelor, pentru că nu sunt prognozate cantități semnificative de precipitații. În aval de Porțile de Fier II, situația este una destul de delicată, pentru că navigația fluvială este afectată de aceste debite. Este o situație delicată. De obicei, perioada toamnă – iarnă este una bogată în precipitații, dar acum, încălzirea globală își face simțită prezența.”, declară Adrian Drăghici, directorul SGA Mehedinți.

Navigația are de suferit în aceste condiții, iar primele incidente s-au petrecut, deja, pe Dunăre, din cauza apei scăzute.

„În această perioadă, se înregistrează cote scăzute ale nivelului apei Dunării, astfel că, în aval de Porțile de Fier II, apele sunt sub nivelul Mării Negre, iar din această cauză, au început să apară și incidente de navigație. Săptămâna trecută, la Gârla Mare, am avut o navă sub pavilion românesc care a eșuat, din cauza pragului scăzut al apei. Atunci când se înregistrează cote scăzute pe Dunăre, apar praguri de nisip și, în această situație, este greu de corelat pescajul navelor. Se circulă cu mai multă atenție. Cota apei, astăzi, la Gruia, se prezintă astfel: minus 78, minus 2 cm. Nu se vor înregistra precipitații în ultima vreme. Doar de la Calafat, mai pleacă nave de pasageri. În ultima săptămână, am avut trei nave de pasageri care au întrerupt călătoria.”, declară, la rândul său, cpt. Aurel Damșescu, șeful Serviciului Siguranța Navigației, din cadrul Căpităniei Portului Drobeta Turnu Severin.

Debitele scăzute ale Dunării atrag, de la sine, și o scădere a producției de energiei, cu aproximativ 30%.